"Förhoppningen är att göra det mycket enklare", säger Madeleine Stark, enhetschef på regionens avdelning för vårdens digitalisering, om 1177:s nya vaccinportal online.
"Förhoppningen är att göra det mycket enklare", säger Madeleine Stark, enhetschef på regionens avdelning för vårdens digitalisering, om 1177:s nya vaccinportal online. Bild: Privat/Johan Nilsson

Så hittar du lättast en tid – ny vaccinsajt ska underlätta

En gemensam bokningssida ska göra det lättare att hitta en vaccinationstid i Västra Götaland. Den förbättrade sajten visar vilka mottagningar som har tider – och hur många.

ANNONS

Vaccinationen av personer i fas fyra inleddes i förra veckan i Västra Götaland. Förhoppningen var att inleda på bred front, men på grund av mindre vaccinleveranser än man trott finns det heller inte lika många tider att boka som regionen hoppats på.

För att underlätta för de som ska boka en tid för vaccination lanserade regionen tillsammans med 1177 på tisdagen en ny, förbättrad sajt.

– Vår förhoppning är att den ska vara mer översiktlig och underlätta för invånare i vaccinationsbokningen, säger Madeleine Stark, enhetschef för vårdens digitalisering 1177.

Lediga tider listas

I stället för att behöva klicka sig in hos alla 200 vaccinatörer för att se om man kan boka tid där syns nu en lista på mottagningar som garanterat har doser och lediga tider. Det syns även hur många tider som finns de närmsta två veckorna.

ANNONS

– Syftet i VGR är att det ska finnas möjlighet att vaccineras i sitt närområde och det innebär i vår stora region att det finns flera vaccinationsmottagningar, men nu blir det ändå tydligt var någonstans det finns lediga tider och man kan få den överblicken om man kan tänka sig att åka en bit för vaccinet.

Så här hittar du lättast en tid

  • Gå in på 1177.se och välj Boka tid för vaccin.
  • Klicka på Se var det finns lediga tider och boka tid.
  • Där kan du välja kommun, eller klicka på länken högst upp för att komma till den nya förbättrade sajten: Mottagningar som har lediga tider för webbokning just nu.
  • Välj vilken mottagning du vill vaccineras på och boka en tid med bank-id.
  • Har du inte bank-id kan du ringa till din vårdcentral för att få hjälp.

Det finns också en lista på mottagningar som fått doser den aktuella veckan, och borde ha tider, man kanske inte hunnit lägga ut dem för bokning än.

– Den här sidan kommer uppdateras kontinuerligt och är alltid kopplad till vaccinleveranserna, säger Gabriel Holmqvist, pressekreterare på Västra Götalandsregionen.

Under de första faserna i vaccinationen har vårdcentralerna fått mest vaccin. Nu har regionen en ny strategi, och med att massvaccinationen startat.

Den innebär att de externt upphandlade vaccinatörerna i stället ska vara prioriterade, och tilldelas en större del av vaccindoserna.

Båda doserna på samma mottagning

Man kan boka sig på vilken mottagning som helst i regionen, men tänkt på att du även ska kunna ta dos två hos samma vaccinatör.

Just nu vaccineras de som är födda 1971 eller tidigare, och alltså är över 50 år. Även de som är yngre, som ingår i någon av de tidigare vaccinationsfaserna kan boka tid.

Enligt Västra Götalandsregionen är den preliminära vaccinationsstarten för de som är 18 år och äldre, och som inte prioriterats i de tidigare faserna, i juni. Även då kommer prioritering att ske efter ålder.

ANNONS