Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, kan glädjas åt att en milstolpe passerats i vaccinationsarbetet: Över 60 procent av alla vuxna i regionen har fått minst en dos vaccin. Bild: Anders Ylander
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, kan glädjas åt att en milstolpe passerats i vaccinationsarbetet: Över 60 procent av alla vuxna i regionen har fått minst en dos vaccin. Bild: Anders Ylander

Över 60 procent av alla vuxna i regionen har fått en dos

Antalet vuxna i Västra Götalandsregionen som vaccinerats mot covid-19 tog ett kraftigt skutt uppåt förra veckan. Nu har mer än 60 procent fått minst en dos – en ökning med åtta procentenheter.

Västra Götalandsregionen skriver i en lägesrapport att fram till och med förra veckan har regionens vaccinatörer gett totalt 1 366 597 doser vaccin. Det innebär att 60,1 procent av alla vuxna invånare har fått minst en dos vaccin och att 39,6 procent är fullvaccinerade.

– Det är goda nyheter för alla, eftersom vaccination är viktigt för att bekämpa pandemin, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Och den höga vaccinationstakten fortsätter. Inför denna vecka fördelades rekordmånga 100 000 doser avsedda för dos ett till vaccinatörerna. Nästa vecka ska ytterligare 79 000 förstadoser gå ut.

– Vaccinationsviljan är stor så just nu är det många som konkurrerar om tiderna. Det kan vara svårt att hitta en tid omgående, men var tålmodig. Leta igen vid ett senare tillfälle eftersom vaccinatörerna släpper tider kontinuerligt, säger Kristine Rygge.

Covidbeviset avslöjade missar i registreringen

Det stora skuttet uppåt i vaccinationstäckningen beror inte enbart på en större tilldelning, utan också på att missar i registreringen till nationella vaccinationsregistret uppdagades när EU:s covidbevis släpptes, något tidningen uppmärksammat tidigare.

När nu dessa missar åtgärdats förbättrades VGR:s vaccinationsstatistik märkbart.

– Vi har under våren lyft fram eftersläpningar i statistiken och nu har sannolikt Covidbeviset ökat trycket på korrekt registrering. Det är mycket värdefullt att registreringar sker skyndsamt och korrekt, säger Kristine Rygge.

Ökad smitta – flest fall i Göteborg och bland 20-30-åringar

Tidningen har tidigare skrivit om att en liten uppgång i smittspridningen i regionen, dock från en låg nivå. Under vecka 26 bekräftades totalt 299 nya fall runtom i länet, jämfört med 234 veckan dessförinnan. Smittan sprids just nu mest i åldrarna 20-30 år och geografiskt sett är det flest fall i Göteborgsområdet, enligt Smittskydd VGR.

Läget i sjukvården går fortsatt åt rätt håll, även om pandemin fortfarande innebär en belastning på sjukhusen. På onsdagen vårdades totalt 40 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, varav fyra på iva.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.