Ökad risk för fågelinfluensa - höns får utegångsförbud

Efter nya larm om ökad risk för fågelinfluensa skärps smittskyddet. Nu måste tamfåglar hållas inomhus.
– Risken för smitta har blivit vanligare de senaste åren och det är något vi alltid är beredda på, säger ägarna till Björröds Ägg i Kode.

ANNONS
|

Fågelinfluensa orsakas av ett virus och sprids från vilda fjäderfän till tamfåglar. I Västra Götaland är risken särskilt hög för smitta och därför gäller just nu skyddsnivå 2 i hela länet. Det innebär bland annat att tamfåglar ska hållas inomhus i förebyggande syfte.

– För tio dagar sedan kunde hönsen fortfarande gå ute med nu är det utegångsförbud som gäller. Det verkar vara en aggressiv variant den här gången, säger Gunnar Arnesson som tillsammans med hustrun Maria Arnesson driver Björröds Ägg i Kode. På gården finns cirka 1200 höns och nu har de spärrat av vissa delar och besökare får endast parkera på särskilda platser i anslutning till gårdsbutiken.

ANNONS

Smittar både via luften och marken

– Viruset kan ju smitta både via luften och marken. Det kan räcka med att man har varit i stan och trampat i spillning från duvor. Därför är det viktigt att man inte går innanför spärrarna eftersom man kan bära viruset på skorna och smitta hönsen. När det är som värst släpper vi knappt in veterinären ens, säger Maria.

Utbrottet och restriktionerna kom inte som en överraskning. Maria och Gunnar har varit med förr och vet att risken för fågelinfluensa ökar med jämna mellanrum, framför allt på våren och hösten när många flyttfåglar är i rörelse.

”Vi är alltid beredda på utbrott och skärpta restriktioner”

– Vi är alltid beredda på att det kan komma ett utbrott och att restriktionerna skärps. Det får man räkna med i den här branschen. Vi håller alltid noggrann koll, så det är inte så annorlunda jämfört med i vanliga fall. Vi har aldrig haft några sjuka höns men det där är som ett lotteri. En del som har inomhushöns har fått in smitta, så hur noga man än är kan man drabbas, säger Maria.

– Maria startade den här verksamheten för drygt 20 år sedan och sedan dess har det eskalerat. Det blir vanligare att restriktioner införs. Klimatet har ju förändrats och höstarna är mildare, jag vet inte om det kan påverka, funderar Gunnar.

En av de stora skillnaderna sedan restriktionerna skärptes är att hönsen inte längre får gå ute.

Hur påverkar utegångsförbudet värpningen?

– Vi har specialarrangerat ljus inne hos hönsen eftersom de är beroende av en viss mängd ljus varje dag för att producera ägg. Nu får de så mycket ljus som de behöver.. Det gör att de värper lika mycket som vanligt och vi håller igång produktionen, säger Maria.

Att få in smitta skulle slå hårt mot verksamheten. Makarna Aronsson har tidigare utkämpat en kamp mot salmonella och tvingades skicka höns till slakt och totalsanera gården efteråt.

– Det är samma åtgärder man måste göra om man får in fågelinfluensa. Det blev en ekonomisk smäll och det tar tid att komma tillbaka. Det vill vi inte vara med om igen.

ANNONS