Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto Bild: Christoffer Rutström
Arkivfoto Bild: Christoffer Rutström

Åt på bussen - blev avslängda

Två unga kvinnor åt på bussen. I Kode fick föraren nog och rusade enligt vittnen bak i bussen och slängde av passagerarna som lämnades kvar i regnet på den mörka hållplatsen vid motorvägen.

Det var i början på oktober som de två kvinnorna tvingades av expressbussen med sen avgång från Göteborg mot Stenungsund.

Ett vittne som befann sig på bussen tror att hennes medpassagerares etniska ursprung kan ha haft med förarens beteende att göra. Hon vill vara anonym, men berättar:

– Vid Kode hållplats kommer föraren rusande bakåt och börjar gorma på två afrikanska unga kvinnor att de hade haft mat med sig och ätit och det var inte tillåtet enligt honom, så han slängde helt sonika av dem i Kode i mörkret i regnet som bestraffning. Jag ser det som ett rent rasistiskt beteende.

Att en chaufför slänger av passagerare endast med anledning för att de ätit ombord är inget som Västtrafik ställer sig bakom menar Alice Roman, presskommunikatör för Västtrafik, när vi berättar om medresenärens vittnesmål.

– Utifrån det du beskriver här så låter det som en väldigt beklaglig situation och inte som ett korrekt beteende. Det är viktigt att alla resenärer ska kunna känna sig trygga att resa med kollektivtrafiken, samtidigt som man ska visa en ömsesidig respekt och bidra till en trevlig miljö ombord.

Ordningsregler säger att man inte ska ta ombord föremål som kan upplevas som störande eller vålla obehag för andra som är ombord.

Vittnet menar att de två ungdomarnas förtäring av mat inte störde någon annan i bussen.

– Dom störde inte sina medpassagerare. Dessutom har jag sett andra ungdomar både äta och dricka alkohol på bussen utan att bli tillsagda och definitivt inte blivit avslängda. Man kan ju dra slutsatsen att de var kvinnornas ursprung som var irriterande för föraren, fortsätter vittnet.

Enligt uppgift upprördes flera resenärer av förarens beteende.

– Tyvärr hann jag inte reagera direkt för det hände så snabbt, utan det var först efteråt som jag och flera andra sade till chauffören.

Västtrafik vill inte kommentera den enskilda händelsen, men uppmanar de unga kvinnorna att höra av sig för att incidenten ska kunna utredas.

– Det är viktigt att de här unga kvinnorna hör av sig för vi vill utreda alla incidenter som inträffar, säger Alice Roman.

Vittnet vet inte vart kvinnorna skulle eller hur de sedan tog sig vidare från Kode.

– Man får ju hoppas att dom stackars kvinnorna kom hem helskinnade och att detta inte händer igen. Inga kvinnor ska behöva lämnas kvar i mörkret ensamma på det där sättet. Det var väldigt otrevligt, säger hon.

Annika Sahlin Ottosson

[email protected]

Så säger regeln

Äta och dricka

Det går bra att äta och dricka ombord på tåg så länge det inte stör andra resenärer.

På bussar, spårvagnar och båtar är det tillåtet att äta något enklare, till exempel en frukt. Det är inte tillåtet att dricka alkohol. 

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.