Åklagaren om mordet på Anna-Lena Lernhede: ”Skuldfrågan är redan utredd”

På tisdagen stod det klart att åklagaren inte kommer väcka bevistalan mot den unge pojke som mördade Anna-Lena Lernhede i maj förra året.
– Vi vet vad som hänt och därför finns det inte skäl att väcka en bevistalan, Caroline Fransson, vice chefsåklagare.

ANNONS
|

Den 10 maj förra året mördades Anna-Lena Lernhede på väg hem. Hennes mördare visade sig senare vara en ung pojke som i ett misslyckat rånförsök huggit en kniv i hjärtat på henne. Efter 12 dagar på sjukhus avled Anna-Lena Lernhede.

Initialt fanns uppgifter om att killen var 12 år, sedan konstaterades att han var straffmyndig. I en åldersutredning har man dock kommit fram till att han är under 15 år, vilket enligt svensk lagstiftning är den ålder då man räknas som straffmyndig.

Socialtjänsten ville väcka bevistalan

Socialtjänsten begärde att en bevistalan mot pojken skulle väckas. I veckan beslutade åklagaren att inte göra det.

– Bevistalan är en möjlighet när det finns en misstänkt under 15 år och man har en väldigt begränsad möjlighet att utreda skuldfrågan, säger Caroline Fransson, vice chefsåklagare i Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:Anna-Lena mördades – nu är utredningen klar

LÄS MER:Polischefen:”Vi satsade allt vi hade på att lösa mordet”

LÄS MER:Utredningen av mordet på Anna-Lena avslutas

Anledningen till att Caroline Fransson beslutat att inte väcka bevistalan i det här fallet är för att det redan är utrett vad som hänt, att det är klarlagt att det är den unge killen som bragt Anna-Lena Lernhede om livet.

– Bevistalan väcks endast för att utreda omständigheterna kring händelsen. De är redan klara därför finns det inte skäl att väcka en bevistalan, säger Caroline Fransson.

Värdefullt för anhöriga

Bevistalan väcks för att socialtjänsten ska kunna sätta in rätt åtgärder.

– Och en bevistalan är givetvis värdefull för anhöriga till båda parter för att få reda på vad som hänt.

LÄS MER:”Mordet på mamma har förändrat allt för alltid”

I en bevistalan handlar det aldrig om att döma ut ett straff och i och med att pojken är under 15 år finns det heller ingen möjlighet att göra det.

– Det går inte att utdöma ett straff eftersom han inte är straffmyndig, säger Caroline Fransson.

Straffmyndig vid 15 år

I en tråd i Facebookgruppen Nya Kungälvsgruppen har kommentarerna flödat sedan nyheten kom ut i veckan.

Någon skriver att man kan göra vad som helst och komma undan om man är 15 år?

– Jag vill inte kommentera det. Vi har en lagstiftning som säger att man inte är straffmyndig innan 15 år. Innan dess vidtas andra åtgärder, säger Caroline Fransson.

Hon kan inte svara på vad som händer pojken nu utan hänvisar till socialtjänsten.

Bevistalan

Barn som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till straff. Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. När utredningen är klar kan sociala myndigheter fatta beslut om åtgärder, till exempel olika stöd- och vårdinsatser.

En domstol kan dock pröva skuldfrågan genom en så kallad bevistalan när det rör sig om mycket allvarliga brott som exempelvis mord eller grov våldtäkt. En bevistalan får bara ske om det begärs av socialnämnden, Socialstyrelsen eller barnets vårdnadshavare. Om bevistalan begärs får åklagaren väcka sådan om det krävs ur allmän synpunkt. I den bedömningen ska åklagaren bland annat värdera om bevisningen hade varit tillräcklig för ett motsvarande åtal mot en straffmyndig person.

Vid bevistalan tar domstolen ställning till om barnet har begått brottet eller inte, men någon påföljd utdöms inte.

Källa: Åklagarmyndigheten

ANNONS