Kommunala exploateringsbolaget Bokab har länge velat bygga en ny stadsdel uppe på Åseberget, och en linbana har kommit upp som ett av förslagen. Foto: Bokab
Kommunala exploateringsbolaget Bokab har länge velat bygga en ny stadsdel uppe på Åseberget, och en linbana har kommit upp som ett av förslagen. Foto: Bokab

Åseberget prioriteras – ny stadsdel med 2000 bostäder

Om fem år kan de första husen stå klara i den nya stadsdelen Åseberget. Efter sommaren påbörjar kommunen planprogrammet som ska leda fram till en detaljplan.

ANNONS
|

– Vi ser ett starkt ljus i tunneln nu, säger Bokabs vd Lasse Pettersson, som tycker att det är ”otroligt roligt” att det rör på sig igen.

– I arbetet med en hallarena är Åseberget en viktig kugge när det gäller att bygga ihop Kungälv med Ytterby, konstaterar han.

LÄS MER:Markbyte klart för hallarena och bostäder vid Yttern

Redan 2013 fattade kommunfullmäktige ett beslut om ett planprogram för den helt nya stadsdelen Åseberget, på bergsplatån mellan motorvägen och Rollsbo.

LÄS MER: Lidl hoppas på etablering i Kungälv

– Därefter har frågan bollats fram och tillbaka och 2016 bildades ett konsortium med olika företag. Sedan har kommunen valt att pausa projektet av olika anledningar, bland annat på grund av Kongahälla center, säger Lasse Pettersson.

ANNONS
Lasse Pettersson, vd på Bokab, vill bygga en fossilfri stadsdel på Åseberget med en linbana till resecentrum och Kongahälla.  Arkivfoto: Kristian Johansson
Lasse Pettersson, vd på Bokab, vill bygga en fossilfri stadsdel på Åseberget med en linbana till resecentrum och Kongahälla. Arkivfoto: Kristian Johansson

Nyligen beslutade kommunfullmäktige att åter ta fram Åseberget ur malpåsen, och just nu pågår en förstudie som ska vara klar i slutet av augusti.

– Tillsammans med kommunen tittar vi på de viktigaste knäckfrågorna. Det handlar bland annat om hur vi ska lösa trafiken fram och tillbaka och om vatten och avlopp, berättar Lasse Pettersson.

Behöver fler invånare

2000 nya bostäder kommer också att kräva nya förskolor, skolor och kanske äldreboende.

– Förstudien sätter fingret på de här viktiga delarna som man måste titta på, säger Bokabs vd, som själv brinner för projektet och har gjort så länge.

– Vi har i många år påtalat hur viktigt Åseberget är för Kungälvs framtid. Nu med Kongahälla center ser vi att Kungälv egentligen är för litet. Vi skulle behöva 65 000 invånare, anser Lasse Pettersson.

Den nya stadsdelen byggs på bergsplatån, mellan motorvägen och Rollsbo. Illustration: Bokab
Den nya stadsdelen byggs på bergsplatån, mellan motorvägen och Rollsbo. Illustration: Bokab

Han framhåller att området måste göras ”väldigt attraktivt”, med ett uttalat miljötänk i linje med Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling.

– Vi ska ha med riktig kompetens och göra det bra för alla parter, säger han.

Kan det bli en linbana?

– Vi får se, vi har även lite annat spektakulärt i pipeline. Mer kan jag inte säga just nu.

Hans förhoppning är att det första huset står klart på Åseberget i början av 2026.

– Jag håller tummarna för att tidsplanen som vi har målat upp ska hålla, säger Lasse Pettersson.

ANNONS