Carl Strid, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Kungälv, ser att det fortfarande finns goda möjligheter att göra bra bostadsaffärer i Kungälvs kommun.
Carl Strid, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Kungälv, ser att det fortfarande finns goda möjligheter att göra bra bostadsaffärer i Kungälvs kommun. Bild: Emmy Jonsson

Vändningen på bostadsmarknaden: Guldläge för köparna

Krig i närområdet, ökade levnadskostnader och räntehöjningar har bidragit till att priserna på bostadsmarknaden minskat under året – och då har köparnas övertag vuxit.
– Det vi kan se är att med största sannolikhet kommer säljare och köpare att närma sig varandra i takt med att priserna justeras nedåt, säger Carl Strid, mäklare på Fastighetsbyrån i Kungälv.

Den senaste mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, där mäklare från Fastighetsbyrån runt om i landet har svarat på frågor om bostadsmarknaden, visar att övertaget för köparna har ökat med 0,53 från 3,74 i juni till ett snitt på 3,21 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Sedan invasionen av Ukraina har en tidigare het bostadsmarknad svalnat.

Svajig utveckling

Bostadspriserna har under den senaste tiden stabiliserats något och ligger just nu på samma nivå som i maj tidigare i år. Carl vill påpeka att det är naturligt att priserna från den tidigare rekordheta marknaden fortsätter att avta. Högre levnadskostnader, högt pris på el och höjda räntor innebär fortfarande en stor osäkerhet för många hushåll.

EXTERN LÄNK: Vilka bostäder är snart till salu i Kungälvs kommun? Kolla här!

– Vi ser i Kungälv, precis som i hela Sverige, att priserna har dämpats sedan februari. Det vi kan konstatera är att när ekonomin inte är lika stabil som tidigare och levnadskostnader ökar så blir många osäkra på om kalkylen kommer gå ihop i slutet av månaden. Att räntan nu är högre än för några månader sedan gör att boendekostnaderna stiger hos låntagarna. Blir boendekostnaderna högre påverkar det en del lånelöften. Så även då man som köpare hade kunnat tänka sig att betala mer för en bostad, så kan lånelöftet säga nej till det, säger Carl.

Ett stort utbud med ljus i tunneln

Utbudet i Kungälvs kommun har sedan februari i år till och med augusti ökat från 157 bostäder till 244. Ett beständigt behov att flytta på grund av livsförändringar driver fortsatt den svenska bostadsmarknaden framåt, oavsett ekonomi. Detta då människor exempelvis flyttar ihop, skiljer sig eller skaffar barn och blir i behov av annan bostad än sin nuvarande.

Det finns fortfarande möjligheter att göra riktigt lyckade bostadsaffärer.

Fastighetsbyrån i Kungälv vill betona att trots att det har varit en mer dämpad bostadsmarknad under året, så har prisutvecklingen under en tolvmånadersperiod varierat beroende på typ av bostad. Bostadsrätter har på 12 månader haft en negativ prisutveckling om 0,9% i Kungälvs kommun samtidigt som villor har haft en positiv prisutveckling (+6,2%) under samma period.

– Det görs fortfarande många bostadsaffärer i Kungälvs kommun. Det bästa rådet för dem som vill flytta just nu är att sälja först och köpa sen. Det finns fortfarande möjligheter att göra riktigt lyckade bostadsaffärer. Vi hjälper gärna till med en aktuell kostnadsfri värdering för att ge en bättre bild av hur marknaden ser ut just nu, avslutar Carl Strid.

Att tänka på inför en försäljning i dagens bostadsmarknad

  • Fastighetsbyråns mäklare behöver se bostaden och dess skick.
  • Mäklaren tar hänsyn till försäljningsstatistiken för området i närtid.
  • Utbud och efterfrågan – hur ser konkurrensen ut och hur många söker bostad i ditt område?
  • Vid försäljning så vägs även tiden in. Alltså, hur lång tid har vi på oss att få sålt bostaden? Det kan påverka vad slutpriset blir.
  • Kontakta Fastighetsbyrån i Kungälv i ett så tidigt skede som möjligt för att ge försäljningen bäst förutsättningar till ett lyckat resultat.