Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Blomberg, mäklare på Fastighetsbyrån i Kungälv.
Johanna Blomberg, mäklare på Fastighetsbyrån i Kungälv.

Högt tryck på villorna i Kungälv

Den höga smittspridningen verkar inte ha påverkat bostadsförsäljningen i någon negativ riktning. Det är fortsatt säljarnas marknad visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel.

– Bostadsmarknaden präglas generellt av ett lågt utbud vilket har drivit upp priserna rejält de senaste åren. Detta ser vi på många orter och även i attraktiva Kungälv. Här är det villorna som har störst glapp mellan utbud och efterfrågan, säger Johanna Blomberg, mäklare på Fastighetsbyrån i Kungälv.

Johanna och hennes mäklarkollegor upplever att marknaden står och väger. Det finns många köpare men samtidigt finns en ökad osäkerhet.

– Börsoro, prat om räntehöjningar, ökad inflation och valår kan bidra till att vi inte har riktigt samma högtryck som vi hade under vintern och våren 2021. Men samtidigt återhämtar sig ekonomin och sysselsättningen vilket talar emot att bostadspriserna skulle gå ner, säger Johanna.

Pandemin påverkar på olika sätt

Fastighetsbyrån i Kungälv ser en fortsatt ökad efterfrågan på större bostäder. Många arbetar hemifrån, behöver mer plats och tillbringar mer tid hemma. Detta gör att fler vill satsa på sina boenden då hemmet blir viktigare. En mer flexibel arbetssituation gör att vissa ser en möjlighet att kunna flytta ut på landet. Även suget efter fritidshus håller i sig då vi inte kunnat semestra i samma utsträckning som tidigare. Både på grund av pandemin men också för att fler väljer bort utlandssemester av miljöskäl.

Ekonomin och sysselsättning återhämtar sig vilket talar emot att bostadspriserna skulle gå ner.

Pandemin har inneburit en del praktiska konsekvenser, till exempel framflyttade visningar och möten som inneburit att både säljare, köpare och mäklare behövt anpassa sig efter situationen vilket har fungerat väldigt väl. Nu återstår det att se hur det utvecklar sig när restriktionerna upphört.

– Jag är övertygad om att det fortsatt kommer att finnas en efterfrågan av digitala visningar som komplement, säger Johanna.

Stort intresse för nyproduktion

Många spekulanter som köper en nyproducerad bostad idag har letat på begagnatmarknaden tidigare. När utbudet är litet blir det svårare för spekulanter att hitta rätt bostad.

– Fler och fler kan då tänka sig att vänta på att en helt nyproducerad bostad ska bli klar. Den långa väntetiden är annars det som ses som den stora nackdelen med att köpa nyproduktion.

Fortsatt stigande bostadspriser 2022?

De senaste åren har det varit stigande priser och hög efterfrågan på bostadsmarknaden.

– Under 2021 ökade bopriserna i stort sett överallt och på villamarknaden var priserna under vissa månader mer än 20 procent högre än ett år tidigare. Jag tror dock inte att det är det mest troliga scenariot 2022. Kanske kommer det snarare bli en marknad som mer påminner om åren innan pandemin med en fortsatt hög efterfrågan men med en mer beskedlig prisuppgång, avslutar Johanna.