Viveca Österman har släppt sin andra roman Fiskarens barn.
Viveca Österman har släppt sin andra roman Fiskarens barn. Bild: Charlotte Gad

Viveca Österman berättar vidare om fiskare och rösträttskamp

Fiske, rösträttskamp och en plötsligt uppdykande okänd släkting. Det är några av ingredienserna i Viveca Östermans nya roman Fiskarens barn, som har kommit ut nu i oktober.

ANNONS

– Det är en fristående fortsättning på min första bok Fiskarens dröm som kom ut 2019. Den nya boken utspelas på Nordre älvs stränder och i Göteborg. Historien spänner från 1890 till 1930 ungefär. Justus, som förekom i den förra boken, är en av huvudpersonerna i den här. Han för fisketraditionen vidare, säger Viveca Österman, som är uppväxt i Metesten i Harestad, där boken delvis utspelas.

Utöver Justus är också hans två systrar Alma och Augusta huvudpersoner i boken.

– De bor i Göteborg och är självförsörjande, vilket var ovanligt för kvinnor vid den här tiden. Augusta står på barrikaderna för kvinnlig rösträtt och driver livsmedelsaffär i Göteborg. Alma har en syateljé i Göteborg, och vi får följa dem i skuggan av första världskriget.

ANNONS

Därtill dyker upp en ny oväntad karaktär upp.

– Justus har en okänd halvbror som dyker upp och ställer allt på ända totalt.

Liksom i den första romanen bygger den nya på verkliga människor i Viveca Östermans släkt.

– Det bygger på min egen släkthistoria. Justus är min morfars far, och hans son Ivar är min morfar. Så mycket av historien är verklighetsbaserad, men sedan har jag också använt mig av författarens frihet. Även systrarna har funnits på riktigt. Jag ville ha med det här om kvinnlig rösträtt och den perioden. Men den delen är inte verklighetsbaserad när det gäller dem.

Fiskarens barn är del två i en romanserie som troligen upphör i och med den.

– Jag kommer nog inte att fortsätta i den här serien, för sedan blir det för nära i tid. Men jag kommer att fortsätta med en annan romanserie om min pappas släkt, som börjar i Ytterby på 1600-talet.

ANNONS