Lullan Backman vill sätta rekord i hjärt- och lungräddning på Kungälvsmässan.
Lullan Backman vill sätta rekord i hjärt- och lungräddning på Kungälvsmässan. Bild: Kristian Johansson

Vill sätta världsrekord på Kungälvsmässan

Lullan Backman söker 150 medmänniskor som vill hjälpa till att hålla liv i en docka som har fått hjärtstopp.

ANNONS

På lördag är det internationella Restart a heart day, hjärt- och lungräddningens egen dag. Det vill Lullan Backman på Heartex uppmärksamma genom att försöka sätta rekord i antal människor som tillsammans lyckas hålla liv i en docka.

– Jag tänkte att vi startar klockan 11 på lördag i min monter inne på Kungälvsmässan. Andra mässdeltagare och besökare ska få turas om att hålla liv i en docka genom hjärt- och lungräddning i två minuter åt gången, säger Lullan Backman.

Vad lider dockan av?

– Hjärtstopp. Hjärtat har stannat. Då måste man pumpa blodet till hjärnan. Det gäller att trycka hårt och snabbt på bröstet.

Vanligtvis brukar man dessutom vid hjärt- och lungräddning blåsa in luft i den man försöker rädda, men det momentet är inte med den här gången.

– På grund av covid 19 har vi inga inblåsningar, utan bara bröstkompressioner den här gången.

Lullan Backman har varit i kontakt med företaget Guinness i England, som ger ut Guinness rekordbok.

– I det här fallet ville jag göra ett nytt rekord med olika människor som hjälper till utan att de känner varandra. Något sådant rekord finns inte innan. Det blir ett speciellt sätt att fira den här dagen. Jag har ännu inte fått svar om de kommer eller inte, men vi kör i vilket fall.

Meningen är att besökarna ska hålla dockan vid liv fram till 16 då mässan stänger. Det innebär att 150 personer behövs.

– Det kanske kommer 5000 besökare på lördag, så vi får se hur det är med civilkurage och om man vågar göra något. Det är alltid bättre att göra något än att göra inget, och jag kommer inte att stå och bedöma insatserna ur kvalitetssynpunkt. Blir det någon lucka får jag själv rycka in och köra två minuter, säger Lullan Backman.

ANNONS