Vi husägare har fått betalt för att bo

Skillnaden mellan att äga sin bostad och hyra den bara ökar. På ett år har den genomsnittliga husägaren i Kungälv tjänat en miljon – bara på att bo.

ANNONS

Det har pysslats som aldrig förr i de svenska hemmen det senaste året. Pengarna har bränt i fickorna på alla som i vanliga fall spenderar mycket på resor, kultur, nöjen och krogbesök. Distansarbetet har också frigjort tid för många och det har blivit viktigare att man gillar det man ser omkring sig när man tillbringar hela dygnet hemma.

Rimligen har många villor ökat i värde genom denna renoveringsvåg. Men mest har husen stigit i värde av rena marknadskrafter, som satts i rullning när fler också har velat bo större. Villapriserna har rusat, den genomsnittliga svenska villan blivit 16,5 procent dyrare på ett år enligt Svensk Mäklarstatistik.

ANNONS

I Kungälv har ökningen varit högre än snittet, 20,9 procent. En villa på 150 kvadrat har under de senaste 12 månaderna blivit 1 030 000 kronor dyrare. Den genomsnittliga husägaren i Kungälv har alltså tjänat en miljon på ett år.

Prisökningen på bostäder är inte bara pandemirelaterad, priserna har gått stadigt uppåt i tio år. Bostadsrätterna har i genomsnitt stigit med 93 procent i Sverige sedan 2011. Många kan idag sälja sin bostad med en vinst som överstiger boendekostnaden för perioden man ägt bostaden, konstaterar Swedbank i en sammanställning av boendekostnaden i relation till prisutveckling på mat, kläder och bilar. De har fått betalt för att bo.

Har man köpt ett hus eller en lägenhet för att bo där, spelar kanske marknadspriset mindre roll, men det börjar ändå bli smärtsamt tydligt hur orättvis bostadsmarknaden har blivit. Om du äger bostaden du bor i, och har gjort det i några år, har du inte bara gjort dig en hacka på prisstegringen – du bor också extremt billigt på grund av det låga ränteläget.

Ponera att du köpte hus för några år sedan, och nu har två miljoner i lån och en rörlig ränta på 1,4 procent (tre månader). Då betalar du 2 333 kronor i månaden i ränta. Lägg till en tusenlapp i amortering samt driftskostnader och du får ändå en månadskostnad som är lägre än hyran för en normalstor etta. För på hyresmarknaden har de låga räntorna ingen effekt.

Vi berättade tidigare i veckan om att Balder ville höja presumtionshyran, det vill säga den lite högre hyra man fick lov att sätta när bostäderna var nya 2017, på Kongahälla. Men hyresnämnden har beslutat att ge Hyresgästföreningen rätt – hyran sattes högt från början och får inte höjas förrän 2033.

De nya lägenheter som Balder nu har till uthyrning på Kongahälla ger en fingervisning om prisläget – en ny tvåa kostar drygt 9 000 kronor i månaden och en trea kostar 11 600.

Så stor har skillnaden blivit mellan att äga och hyra. Vissa får betalt för att bo medan andra får lägga en stor del av sin disponibla inkomst på boendet.

ANNONS