Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hannah Björk: Var redo att bli en Simon Kjaer i sommar

Släpp telefonerna på stranden i sommar och håll koll inte bara på era barn, utan andras ungar. Det kan komma lägen då man behöver man vara en Simon Kjaer, det danska landslagets kapten.

Så kom den ljuva sommartiden. Allt fler vita segel syns utomskärs och vi har simskola inbokad för Lilleman vår tredje gemensamma semestervecka. Vi vill att han ska känna sig säker på vad han klarar och inte i vattnet.

Därför känns simlektioner som en bra investering för vår sinnesros skull.

Jag minns min barndoms simskola. En vecka i juli packades vi ihop i en buss som kördes på slingriga grusvägar en knapp mil till Flatasjön. Det sades att sjön hade bildats av inlandsisen och att den var 25 meter djup i mitten. Det är en liten sjö, kanske 250 meter tvärsöver.

Simlärarna, som verkade så vuxna men var tonåriga gymnasieelever från simklubben i stan, gick i vadarstövlar i vattnet. Vi tjejer bytte till baddräkt i omklädningsrummet som var mörkt och unket. Och sen frös vi oss igenom lektionerna. ”Rör på er så fryser ni inte!” hojtade lärarna.

Jag har aldrig varit ute efter troféer, och medan vissa klasskompisar gick in för silver- och guldfiskar att köpa och fästa på den sammetsklädda tavlan formad som en riddarsköld, som hängde i pojk- och flickrum, har jag bara minne av att ha erövrat baddaren.

Även den sent blommande simmerskan kan åstadkomma stordåd. Inför tjänstgöring i Adenviken, där vi skulle skydda FN:s fartyg att nå hamnar i Somalia med sin last av livsnödvändig mat för svältande, behövde jag visa att jag hade på ett örlogsfartyg att göra. Så jag, och resten av förbandet, fick genomgå livräddningssällskapets livräddningsprov. Först fick vi visa vår simkunnighet genom att simma 400 meter. Sedan dyka ner till tre-fyra meters djup och ta spjärn med fötterna mot botten för att få upp en 80-kilosdocka. Vid ytan väntade en kamrat i frälsarkrans på att bogseras och tas upp på bassängkanten.

Efteråt var jag faktiskt riktigt stolt. Men jag är inte så säker på att jag skulle klara manövern i grumligt och kallt vatten.

I ett sådant läge behöver man vara en Simon Kjaer – det danska fotbollslandslagets kapten som hyllats för sin insats i det direktsända dramat när lagkamraten Christian Eriksen drabbades av hjärtstopp under pågående match. Ett vaket och livsavgörande ingripande.

Så släpp telefonerna på stranden i sommar och håll koll inte bara på era barn, utan andras ungar.

Var redo på att bli en Simon Kjaer.