Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torvald Petersson, organist i Ytterby, fick vara med på orgelmaraton med Konserthusets nya orgel. Bild: Mona Davidsson
Torvald Petersson, organist i Ytterby, fick vara med på orgelmaraton med Konserthusets nya orgel. Bild: Mona Davidsson

Spelade maraton på 25-miljonersorgel

Torvald Petersson, organist i Kungälv-Ytterbys församling, fick vara med och spela orgelmaraton i Konserthuset i Göteborg när den nya orgeln invigdes i helgen.

– Det var skojigt att vara med, och det gick bra för alla som spelade, tror jag, säger Torvald, som var en av 70 organister från regionens 49 kommuner som fick spela maratonorgel under lördag och söndag.

– Vi hade en halvtimma var men fick spela max 20 minuter så att man skulle hinna byta med nästa.

Torvald Petersson valde att spela verk av John Bennet, JS Bach, Harald Fryklöf och sin gamla orgellärare Arnold Nordström.

– Man fick välja helt fritt. Jag valde några stycken som jag tycker om, och som inte är alltför svåra ifall jag skulle bli nervös. Man vill inte ligga precis på gränsen då. En undran innan var om det skulle bli många krockar när det gäller vad man skulle spela, och om det skulle vara någon samordning för att undvika det, men den risken tog de. Det blev också väldigt få krockar. Det var en trevlig blandning av stilar och allting.

Konserthusets nya orgel har kostat 25 miljoner kronor och har 9000 pipor. Inför maratonspelningen hade Torvald fått en timma att öva på orgeln i augusti.

– I Ytterby, där jag håller till mest, har vi en stor fin orgel med 30 stämmor. Den här har 100 stämmor. Så när jag fick en öva i en timma fanns det en coach på plats som hjälpte till. Annars hade man behövt en dag för att bekanta sig med orgeln.

Hur kändes det att spela?

– Det var en ganska härlig känsla, det är ju en stor och maffig orgel med många klanger. Alltihop sändes ju direkt också. Så det var skojigt, och det blev inte så nervöst.

Blir det tråkigt att gå tillbaka till den gamla orgeln i Ytterby nu?

– Nej, nej, nej. Jag har snarare blivit mer inspirerad. En bieffekt är att jag har nu fått ansikte på många kollegor runt om. Det var kul att se lite av TV-tekniken på plats också. Så det känns inte alls tråkigt att gå tillbaka.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.