Romanen Kvinnoled och mannamån är skriven av Christina Järås där hon väver ihop sin släktberättelse med stor världshändelser. Romanen gör även nerslag i Kungälv.
Romanen Kvinnoled och mannamån är skriven av Christina Järås där hon väver ihop sin släktberättelse med stor världshändelser. Romanen gör även nerslag i Kungälv. Bild: Privat

Släktberättelsen blev en historisk roman i Kungälvsmiljö

Kvinnoled och mannamod är en nyutgiven roman som innehåller en lång släktberättelse med rötter i Kungälv. Det K-märkta Zetterlöfska huset på Västra gatan gör även ett inspel.

ANNONS

Christina Järås är författare till romanen Kvinnoled och mannamod som utgår från berättelser hon samlat ihop om sin mors och fars släkt. Den sträcker sig över åren 1844 till 1962. Från början ville hon endast samla familjens släktberättelse och skriva ner den.

– Jag drabbades av insikten om hur snabbt en människa blir bortglömd efter bara några generationer, säger debutförfattaren.

Tanken att det till slut skulle bli en roman berodde på att hon ville att fler än släkten skulle kunna ta del av den.

– Jag blandar fakta och fiktion och har ett kapitel mot slutet om vad som är sant och falskt.

ANNONS

K-märkta hus och Fars hatts föregångare omnämns

Ett kapitel är tillägnat släkten i Kungälv. Christina Järås pappa är född 1909 i Lysekil och kapitlet skildrar hans sommar 1918 hos mostern Elin i Kungälv. Det berättas om gången han var på väg att drunkna i Nordre älv men räddades av läkaren Daniel Lagerlöf, som arbetade på lasarettet på Fästningsholmen och var Selma Lagerlöfs bror.

Moster Elin var gift med källarmästare Olsson på Stadskällaren, nuvarande Fars hatt.

– Hon var konstnärsmecenat och är väldokumenterad, vilket jag inte kände till tidigare även om jag bott här, berättar Christina Järås som bodde i Kungälv på 80-talet.

Debutförfattaren Christina Järås med sin roman Kvinnoled och mannamod.
Debutförfattaren Christina Järås med sin roman Kvinnoled och mannamod. Bild: Privat

Även pappans moster Victoria omnämns. Hon var gift med en av rådman Zetterlöfs söner och de bodde med svärföräldrarna i det idag K-märkta Zetterlöfska huset på Västra gatan.

Släkthistoria vävs ihop med världshändelser

Släktberättelsen tar avstamp i Blekinge och fortsätter sedan i Oskarshamn, Lysekil, Kungälv och Hisings Backa. I arbetet som tagit henne två år har hon intervjuat äldre släktingar, gått igenom kyrkoböcker och nyttjat Riksarkivet. I sin research har hennes pappas berättelse om sitt liv också varit viktig, både för kapitlet om Kungälv och resterande.

Släktens historia vävs ihop med stora världshändelser, så som världskrigen och depressionen på 30-talet.

– Jag skulle vilja inspirera andra att samla ihop sina släktberättelser och knyta dem till den tid de utspelade sig i. Det låter pretentiöst men jag ser det som en gåva och arv till eftervärlden.

Christina Järås

Bor: På Södermalm, Stockholm. Bodde i Kungälv i cirka tio år på 80-talet.

Yrke: Socionom och psykoterapeut. Jobbat med familjerätt i 30 år.

Född: 1949

ANNONS