Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida A. Zetterström, krönikör Kungälvs-Posten Bild: Peter Engstrom
Frida A. Zetterström, krönikör Kungälvs-Posten Bild: Peter Engstrom

Frida A Zetterström: Skaffa dig kunskap – och omsätt den till makt

Kunskap hjälper oss att inte falla för storslagen retorik med lättköpta slogans, utan ger oss verktyg att lyssna, ifrågasätta och värdera informationen vi ständigt matas med. Omsätt din kunskap till makt.
Detta är en krönika. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kunskap är som bekant makt. Att omsätta kunskap i handling borde således vara en maktutövning som står oss alla fritt att bruka, och som borde värderas oerhört högt.

När du läser det här är det mindre än en vecka kvar till valet. Jag föreslår att vi använder dom dagarna till att skaffa oss tillräckligt med kunskap för att kunna utöva vår makt på bästa tänkbara sätt, och därigenom ge makt åt dom med ännu mer kunskap.

För först genom att ta reda på vad våra politiska partier egentligen vill göra med makten i Kungälv, och på vilket sätt dom planerar att uppnå sina mål, och därigenom påverka din och min vardag, kan vi faktiskt göra val i linje med vad vi själva vill. Kunskap är nyckeln i detta val.

Kunskap är i själva verket den direkta motsatsen till att köpa snärtiga reklambudskap och smutskastning i sociala medier. Kunskap hjälper oss att inte falla för storslagen retorik med lättköpta slogans, utan ger oss verktyg att lyssna, ifrågasätta och värdera informationen vi ständigt matas med. Men alla behöver inte kunna allt om allt såklart, det är inte det jag menar. Det är ju därför vi har ett system med folkvalda politiker vars uppdrag är att ägna sina dagar åt att fatta beslut baserat på kunskap och ideologi, men vi – du och jag – måste själva ta ansvar för att välja vem som faktiskt skall bestämma. Vem vi ger makten till.

Både lilla V och stora H har i sina respektive skolor fått möjligt att lyssna på dom politiska partiernas ungdomsförbund, och läsa in sig på sakfrågor och ideologi under dom senaste veckorna. Följaktligen pratar vi politik vid middagsbordet här hemma varenda dag just nu. Vi tar avstamp i helt olika sakfrågor och våra infallsvinklar är onekligen olika, men behovet av att landa i kunskap är övergripande.

Jag återkommer hela tiden till det. Och jag fattar att jag tjatar. Både på lilla V och på stora H och på er. Men igen: kunskap är makt. Och vet du, just nu är den makten gratis. Sällan är våra politiker så tillgängliga för att möta våra frågor och funderingar som dessa dagar. Sällan ser vi dom så frekvent ute på gatorna. Sällan är samtalet så levande, så vibrerande, så spänstigt. Så ta chansen. Nu. Vi har några dagar på oss att skaffa oss kunskap för att fatta rätt beslut. Använd din makt. Gör din röst hörd.