Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kadir Meral, krönikör Kungälvs-Posten Bild: Peter Engstrom
Kadir Meral, krönikör Kungälvs-Posten Bild: Peter Engstrom

Kadir Meral: SD:s kvinnosyn får mig att gråta

Varför röstar kvinnor vänster, eller varför röstar kvinnor fel, undrar SD-kvinnan, och söker förklaringar sedan ”tiden på savannen”. Har hon missat kilometerlånga faktaresistenta Flashbacktrådar av manliga nättroll?
Detta är en krönika. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I veckan som gick florerade ett filminslag på sociala medier. En del lajkade inslaget med tummen upp och glada tillrop medan andra hånade eller skrattade åt det. Som nyfiken samhällsvetare ville jag kolla hela klippet från ursprungskällan då saker och ting oftast klipps ut ur sitt sammanhang. Inslaget var från Sverigedemokraternas Youtubekanal Riks där programledaren gästades av en kvinnlig SD-bloggare. Samtalsämnet var: ”Varför röstar kvinnor vänster?” Efter att ha sett klippet förstod jag inte att folk gillade innehållet, än mindre förstod jag dem som hånade eller skrattade. Själv grät jag.

Det var en halvtimmes gallimatias som snarare borde frambringa oro hos oss än skratt och hån. Varför röstar kvinnor vänster, eller varför röstar kvinnor fel, undrade SD-kvinnan och sedan haglade spekulativa förklaringar mellan henne och programledaren: ”Kvinnor är mer känslostyrda medan män däremot är mer sakliga, de har genetisk i sig att ha kritiskt tänkande. Det är sedan tiden på savannen.”

Hej och hå! Ryck mig i fjädern, mamma mu, säger jag. Män är genetiskt mer kritiskt tänkande! Har SD-kvinnan missat kilometerlånga faktaresistenta Flashbacktrådar av manliga nättroll? Uttalandena i programmet blir värre för varje minut som går: ”Kvinnorna blir lurade av vänsterpolitiker som har lite Donald Trump i sin retorik.” Säga vad man vill om henne, men hon har lärt sig att anfall är bästa försvar.

Det finns inte tillräckligt utrymme här att skriva ner alla kontroversiella spekulationer som framfördes i programmet. Och som vanligt kunde inte SD-vännerna diskutera en fråga utan att slänga in invandringsvinkeln: ”Medias oansvariga påverkan att visa döda barn på stranden … det är klart att det är jobbigt för kvinnor. Dessa kärlekstörstande kvinnor som saknar män att krama i ett samhälle med sönderslagna familjer. Därför vill de få hit fler flyktingar att ta hand om.”

Det var någonstans här som min ilska övergick till glansiga ögon. Att vi savannens män är sakliga, kritiskt tänkande och okänsliga varelser som inte påverkas av döda barn på stranden. Medan kvinnor är okritiska, blir emotionell påverkade av döda kroppar och därmed röstar fel. Synen på kvinnans förmåga att göra rätt val känner vi igen från debatten om kvinnlig rösträtt och hennes frihet. Människorna som motarbetade kvinnors rösträtt är döda för längesedan. Men ideologin lever kvar.

Jag kan ana vad som kan hända med oss invandrare om dessa ideologier kommer till makten igen. Vad som kan hända med de svenska kvinnor som kramar invandrarbarn och som röstar fel står skrivet i stjärnorna.