Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Raka linor och flaggan i topp

I slutet av juni visade Marstrandsborna uppskattning för en av öns mest engagerade medborgare. Med den nya flaggvagn han fick som hyllning fortsätter Peter Jitzmark glatt att hissa öns flaggor.

Peter Jitzmark har varit en karaktär ute på Marstrand i många år nu. Hans CV är fullt av engagemang han har haft på ön under åren, allt från jultomte till kyrkoråd. Idag är han lite av Marstrands allt-i-allo och genom sitt företag gör han allt möjligt som kan behövas.

Men framför allt är han känd som öns flaggmästare.

Hans sprillans ny flaggvagn, med fack för varje flagga och Marstrands gamla stadsvapen där bak, visar hur uppskattat det arbete är. Vagnen är en present från Marstrandsborna. Insamlingen till vagnen fick så många bidrag att ett överskott på mer än 4000 kronor kunde skänkas till Färjans vänner, föreningen som sköter öns nostalgiska spårvagns-färja.

Den svenska flaggan ligger redo att hissas inför att klockan ska bli 8.00. När det finns tid passar han på att förbereda flaggstängerna bredvid också.
Den svenska flaggan ligger redo att hissas inför att klockan ska bli 8.00. När det finns tid passar han på att förbereda flaggstängerna bredvid också.

Under sommaren hissar Peter Jitzmark flaggorna vid färjeläget varje morgon prick klockan åtta. Andra på ön berättar skämtsamt att i början hissade han flaggorna efter när färjan gick, men nu han åker färjan på hans signal.

07.59 ringer första larmet på Peters telefon. Då är det dags att ställa sig och vara redo. En minut senare vaknar telefonen till liv igen och Peter blåser i sin visselpipa för att signalera att det är dags, sen får den lilla melodin från telefonen spela medan han hissar de nio olika landsflaggorna. Den svenska flaggan först och resten kan bero lite på vad Peter själv känner. Kanske finns det utländska båtar i hamn eller så har han fått ett önskemål.

Det är viktigt att allt sköts ordentligt. Inga linor får korsas och när linan fästs ska det vara prydligt och sträckt. Han har också uniform på, och på söndagar är det finuniformen som gäller. Nyligen köpte Peter en ny söndagsuniform med en tjusig vit jacka. Det var begränsade storlekar, men det stoppade inte Peter.

– Jag har gått ner sex kilo för att få plats i den. Det är fortfarande lite tight men nu sitter den helt okej när jag har hängslen istället för skärp, säger han.

Peter Jitzmark för tankarna till en svunnen tid och talar som i en journalfilm, snabbt och propert. Det kan vara svårt att hänga med i allt men han upprepar mer än gärna och vet med sig att det ibland går lite fort för andra.

– Jag får ju höra att jag pratar lite mycket och lite fort men det är bara sån jag är, säger han.

Peter lagar själv flaggorna när de börja slitas i hörnen. Han säger själv att det inte blir särskilt snyggt men att det ju inte gör så mycket när det fladdrar uppe på flaggstången.
Peter lagar själv flaggorna när de börja slitas i hörnen. Han säger själv att det inte blir särskilt snyggt men att det ju inte gör så mycket när det fladdrar uppe på flaggstången.

Jobbet med att hissa öns flaggor ska göras vare dag och Peter blir kvar på Marstrand hela sommaren. Han berättar att en gång smet han och hans fru ändå iväg till Helsingör, men det fick bli över dagen.

– Vi hann med kvart över åtta färjan och kunde vara i Helsingör i en och en halv timme. Sen fick vi åka för att vara tillbaka i tid för att hala flaggorna, berättar han.

Tidigare skötte Peter Jitzmark flaggningen helt oavlönat, men då bara under flaggdagar utanför sommarsäsongen. Nuförtiden får han betalt från kommunen men det är ett stort åtagande varje sommar, att vara på plats varje dag och inte få någon sovmorgon förrän i september. Känns det aldrig som för mycket?

– I början av säsongen är jag kanske lite tveksam, men det går över fort när jag möts av alla leenden, säger han.

Peter Jitzmark poserar med flaggan ovanpå spårvagns-färjan.
Peter Jitzmark poserar med flaggan ovanpå spårvagns-färjan.

Charles Souther är en av de som hyllat Peter på sociala medier och han var delaktig in insamlingen till den nya vagnen.

– För mig som är företagare och boende på ön så gör Peter en jättestor insats. Det har blivit en turistattraktion i sig här på Marstrand. Han sköter flaggorna med sån perfektion, han går in helhjärtat för det med sina uniformer och är där i ur och skur, sju dagar i veckan. Han är en otrolig tillgång för Marstrand och hela Kungälvs kommun, säger han

Peter Jitzmark har ett motto som antyder att han hade gjort det vare sig han fick tack eller inte.

– Man ska göra vad man kan för Marstrand, säger han och går hemåt med den nu tomma flaggvagnen rullandes bakom sig.

En morgons arbete.
En morgons arbete.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.