Erik Nissen Johansen, designer och konstnär.
Erik Nissen Johansen, designer och konstnär.

Pater Noster-designer jämför skärgården med Eiffeltornet

Erik Nissen Johansen är designer och konstnär, och en av de som driver verksamheten på Pater Noster. Hans företag är verksamt över hela världen, men något drar honom tillbaka till den karga svenska kusten.

ANNONS

Erik Nissen Johansen flyttade till Göteborg 1988 efter att ha studerat konst i Florens. Väl i Göteborg startades konstnärskollektivet Stylt som inspirerades av renässansens tankar och idéer. Det har idag utvecklats till ett globalt företag som mestadels arbetar med att designa hotell och restauranger världen över.

Ett projekt som Erik Nissen Johansen var med och startade, är Pater Noster - ett hem vid horisonten.

– Känslan av att det har vuxit fram genom alla år. Det blir mycket mer personligt, säger Erik.

Det senaste från den otillgängliga ön är att de öppnat en konsthall. Eftersom alla byggnader ute på ön är K-märkta var den enda orörda byggnaden utedasset som stod tomt. Nu kallas det för Pater Noster Art Hole.

– Det är det första du möter när du kommer till ön. När jag hade min utställning hängde vi på utsidan också, för inne är det inte stort.

Den nya konsthallen fick alltså Erik inviga själv. Under måndagen spelade även Mando Diao en exklusiv konsert på ön. Han berättar att de strävar efter att få in mer kultur på den avlägsna ön.

– Vi experimenterar med olika uttryck av kultur på ön. Vi har en kulturell strategi då jag känner att när man är där ute förstärks alla sinnen.

Nog för att det är en unik miljö mitt ute i havet med tången, fiskmåsarna och havsdofterna som tar dig så nära havet du kan. Så är det inte en lätt verksamhet att driva. Erik berättar att logistiken är krånglig, och varje liten sopa till sänglakan måste föras in till fastlandet för att slängas eller tvättas.

Erik Nissen Johansen har jobbat med alla slags projekt. Hotell och restauranger hans företag jobbar med idag finns i allt från Paris till Dubai.

Men de känslor som väcks när han pratar om Pater Noster är speciella.

– Det är väldigt roligt att få vara med efter att man har designat något.

Han beskriver sig själv som en fiskare fast i en designers kropp. Han dras till havet och båtlivet.

– Skärgården är här ikring är Bohusläns Eiffeltorn, säger Erik Nissen Johansen.

ANNONS