Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Publiken njuter av Alexander Groves framträdande Bild: Ebba Bergström
Publiken njuter av Alexander Groves framträdande Bild: Ebba Bergström

Opera + italiensk mat = en lyckad premiär

Marco Stella tar både opera och Italien till Marstrand med Piazza Opera.

Han kallar det för en ”musikulinarisk upplevelse”. Det är italiensk opera och italiensk mat under bar himmel, om vädret tillåter. Under torsdagens premiärkväll var vädret inte så tillåtande. Istället serverades middag och musik inne i Strandverket.

Idén föddes när Marco Stella besökte Strandverket i höstas.

– Jag kom in på innergården och gjorde som operasångare gör och testade akustiken. Jag kände direkt - wow vilken plats, säger han.

Att restaurangen drivs av en italiensk krögare, Robert Sumberaz, gjorde att idén verkligen fick fart.

– Vi fann varandra i det här och jag övertygade honom om att han skulle utöka sitt café till en restaurang på helgkvällarna och att det skulle vara som en italiensk piazza inne på gården, säger Marco.

Marco Stella minglar med gästerna efter det första framträdandet. Bild: Ebba Bergström
Marco Stella minglar med gästerna efter det första framträdandet. Bild: Ebba Bergström

Konceptet bygger på att 20 minuters uppträdande, sång av Marco Stella eller hans gästsångare och piano av Anders Ottosson, varvas med maten från köket. Det ska finnas tid för både sång och prat med sitt eget sällskap. Musiken som framförs är en lite mindre tung opera än vad som spelas på operahus.

– Jag kallar det för populistisk opera, det är inga 20 minuters arior utan lite mer lättsmälta stycken, säger Marco Stella.

Att det är lite mer lättillgängligt är nog något som kan passa. Familjen Sjöstrand är på Marstrand på båtsemester och är alla taggade på att få uppleva något lite nytt.

– Ingen av oss har varit på opera innan så det är väldigt spännande, säger Lena.

– Jag har kompisar i Stockholm som försökt sälja in det till mig lite men jag har alltid tänkt att det inte är för mig, men jag testar nu och det ska bli jättekul, säger dottern Johanna.

Familjen Sjöstrand, Lena, Michael, Johanna och Josefin med Philip Hellberg. Bild: Ebba Bergström
Familjen Sjöstrand, Lena, Michael, Johanna och Josefin med Philip Hellberg. Bild: Ebba Bergström

Att det sjungs opera på Marstrand bryter kanske lite mot vad man förväntar sig av ön.

– Det är lite annat än vad det brukar vara här på Marstrand. Brukar ju vara lite mer röj om man säger så, säger Michael Sjöstrand.

Akustiken inne på Strandverket ligger till grund för hela Piazza Opera och det har blivit en riktig säljpunkt. Marco berättar om hur han övertalade en tveksam herre genom att brista ut i sång inne i den lilla borggården. Mannen ändrade ton direkt bokade nästan omedelbart biljetter till hela familjen. Michel Sjöstrand som är här för kvällens middag berättar att han blev helt övertygad genom en improviserad uppvisning. Huruvida det rör sig om samma händelse eller om Marco kör på detta knep regelbundet är lite oklart. Båda känns lika troliga.

När molnen hotar med regn flyttar middag och sång in och även här är det en akustik värdig sången. Det är en ganska liten lokal och det är nära till publiken.

– Hade det inte varit för corona hade Marco varit upp mellan borden och verkligen sjungit till folk, säger krögaren Robert Sumberaz.

Det kan vara lite av en utmaning att sjunga i så små utrymmen, framför med så kraftig stämma som operasångare har.

– Det är fantastiskt att man har mer kontakt med publiken men det är klart att man måste vara medveten och att man inte kan sjunga ut för mycket, säger Alexander Grove som är kvällen gästsångare.

– Det gäller att kontrollera stämman och det blir väldigt intimt, fyller Marco Stella i.

Antalet besökare är begränsat till 40, men de dagar när det kan hållas ute släpps det ytterligare drinkbiljetter under dagen.

När solen skiner är det här scenen är. Bild: Ebba Bergström
När solen skiner är det här scenen är. Bild: Ebba Bergström

Marco Stella är knappast en person som nöjer sig och han antyder starkt att detta kan bli en återkommande sommartradition ut på Marstrand. Och att fylla ytterligare en sommar är nog inget problem. Efter första omgången av sång är det applåder och glada tillrop från hela lokalen. Operan kan vara här för att stanna.

Premiärkvällens underhållning: Anders Ottosson, piano, Marco Stella, baryton och Alexander Grove, tenor-
Premiärkvällens underhållning: Anders Ottosson, piano, Marco Stella, baryton och Alexander Grove, tenor-