Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oliver och Hampus vill ge alla som ser deras bilar ett viktigt budskap. Bild: Anna Hedlund
Oliver och Hampus vill ge alla som ser deras bilar ett viktigt budskap. Bild: Anna Hedlund

Oliver och Hampus vill sprida ett livsviktigt budskap

”Du är viktig - självmordslinjen tel: 901 01”
Det budskapet har A-traktorägarna Oliver Gallo och Hampus Sandström sedan några veckor i bakrutan på sina bilar.
– Vi ville göra något bra och visa att det finns hjälp när man mår dåligt.

17-årige Oliver Gallo från Ytterby och 16-årige Hampus Sandström från Kärna har ett stort gemensamt intresse – bilar.

Båda har vuxit upp i familjer med stort bilintresse och sedan de blev klasskamrater i Kärna friskola har varit nära vänner. Bilarna är en stor del av deras liv och de har lärt sig att både laga och bygga om bilar – så långt det nu går att meka med moderna bilar.

– Vi har alltid haft gamla bilar i släkten och jag har varit med och lärt mig. De gamla A-traktorerna är roligare att meka med för där kan man göra mycket själv, med moderna bilar blir det mest styling, man sänker, fixar lite nya fälgar och sånt, säger Hampus som har en Passat från 2012.

Bilen är numera ombyggd till A-traktor med hjälp av Hampus pappa och farbror.

Mycket att reparera

Just nu åker båda killarna mest i Hampus bil eftersom Olivers nyinköpta BMW från 2004 visade sig behöva mer omvårdnad och reparationer än han hade tänkt sig.

– Det visade sig vara mer att åtgärda än vad jag trodde och det är saker man inte kan göra själv. Jag har arbetat sedan jag var 13 för att få ihop pengar till mitt bilintresse och till en framtida bostad. Nu nu får jag höra vad de säger på verkstan om kostnaderna, sen får vi sen om jag bygger om den till a-traktor eller om jag ska spara de pengarna, säger Oliver.

Oavsett om bilen blir kvar i Olivers ägo eller inte så hoppas han att dekalerna på bakrutan får sitta kvar. På Hampus bil sitter de säkert och killarna berättar om hur de fick idén att förmedla budskap om självmordslinjen.

– Vi har folk nära oss som mår dåligt eller har mått dåligt så vi kände att just det här ämnet låg nära hjärtat för oss. Det finns många där ute som inte mår så jäkla bra och kanske inte vet att det finns ett nummer de kan ringa. Nu får alla som ser oss på vägarna veta det, säger Hampus och berättar att de fått dekalerna av Jocke på JK Mekaniska i Hålta.

– Han tyckte det var en fin grej så han sponsrade oss med dem. Nu hoppas vi att fler A-traktorägare följer efter, säger Hampus.

Vad har ni fått för reaktioner på dekalerna?

– Det märks att folk blir glada och tycker att det är bra. Vi gjorde inte det här för att det skulle bli en stor grej, men det är flera som har tagit kort och så, säger Oliver.

A-traktorerna är både älskade och hatade i Kungälv. Hur blir ni bemötta av andra trafikanter?

– Förutom en del hetsiga omkörningar är det rätt okej, men det finns en del som tutar och visar fingret när de kör förbi. Kör man åt sidan och släpper fram så får man fingret istället för att de tackar en. Det är inte alldeles enkelt, konstaterar Oliver och Hampus, som också är medvetna om kritiken från boende i centrum när unga bilägare samlas på Maxis parkering.

– Om man stör sig så ska man komma och säga det, men man kan göra det på ett vänligt sätt. Vi pratar jättegärna. Nu kan vi ju bara tala för oss, men egentligen vill nog ingen störa och ställa till med problem. Man vill bara vara någonstans där det är nära till mat, toalett, affärer och andra människor. Det är klart att man kan stå vid Folkets Park och polisen har sagt att det ska finnas bänkar och soptunnor där, men det gör det inte. Och en öde parkering nånstans långt bort känns inte så säkert att vara på.

Självmordslinjen, tel 901 01, drivs av den ideella, religiöst och partipolitiskt obundna föreningen Mind.

Mind har cirka 400 volontärer som arbetar i Självmordslinjen. Volontärerna är anonyma och arbetar olika tider, men de har alla samma mål, att lyssna och stötta när livet känns svårt.

Mind ser inte ditt telefonnummer när du ringer , din mejladress när du mejlar eller din IP-adress när du chattar. MInd har heller inte möjlighet att ta reda på detta.

Källa: mind.se

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.