Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Publiken får sitta i inplastade bås, en och en, för att göra föreställningen så coronasäker som möjligt. Foto: Nordiska Teaterskolan
Publiken får sitta i inplastade bås, en och en, för att göra föreställningen så coronasäker som möjligt. Foto: Nordiska Teaterskolan

Nordiska bjuder in till coronasäker teater

Alla som har längtat efter att få gå på teater kan nu boka gratisbiljetter till Nordiska teaterskolans slutproduktion Aniara- Requiem för däggdjuren, som har premiär på lördag.

Allt som allt blir det 15 föreställningar, dag som kväll, fram till 22 maj, berättar 23-åriga teatereleverna Tuva Börgö och Paulina Jonsson, som kommer från Stockholm respektive Timrå.

Tillsammans med de 18 andra i klassen började de efter jul att dyka ner i Harry Martinsons berömda diktepos Aniara.

– Vi ville försöka förstå verket så vi jobbade jättemycket med det och har sedan lekt fram en massa, berättar Paulina.

– För en månad sedan började vi sätta grejerna och få någon slags ordning och dramaturgi.

Skapar tillsammans

Teaterklassen arbetar med devising utifrån Harry Martinsons Aniara. Devising är en metod inom teatern som utgår ifrån att en ensemble tillsammans skapar en hel föreställning från grunden.

– Vi har använt ett klassiskt diktverk och aktualiserat det med frågor som vi tycker är viktiga idag. Aniara är på många sätt aktuell med tanke på den oro som finns för vårt liv och vår existens, säger Tuva.

Hon tror att många i hennes generation har en knepig relation till framtiden.

– Hur man ska kunna planera sitt liv när allting är så osäkert och man känner sig maktlös.

Vill vara ögonöppnare

Att få gå in i den här ångesten och klimatkrisen har varit ett väldigt känslosamt arbete, menar Paulina som ser uppsättningen som en hommage till livet och en värld som håller på att smälta sönder.

– Föreställningen är en ögonöppnare och en väldigt frikopplad version av Aniara.

Föreställningen vill vara en hyllning till livet och världen. Foto: Nordiska Teaterskolan
Föreställningen vill vara en hyllning till livet och världen. Foto: Nordiska Teaterskolan

Under arbetets gång har eleverna grottat in sig djupt i Aniara och diverse rödlistade arter, säger Tuva och berättar att föreställningen innehåller mycket dans och sång.

– Det här är en sällsynt begåvad musikalisk grupp som kan sjunga, konstaterar regissören och läraren Svante Grogarn.

Hur vill du beskriva föreställningen?

– Jag tänker på detta som en körföreställning för kroppar och texter och röster. Det är inte så mycket teater där alla har tydliga roller. Här flyter det runt ganska mycket.

Mänskligheten och tillvaron

I så kallat vanlig teater finns ofta konflikter mellan människor.

– Här handlar det mer om en konflikt mellan mänskligheten och tillvaron, att människan på många sätt omöjliggör sin plats på jorden, säger Svante Grogarn.

”Vi har grottat in oss djupt i Aniara och rödlistade arter”, säger Tuva Börgö och Paulina Jonsson. Bild: Katarina Berg
”Vi har grottat in oss djupt i Aniara och rödlistade arter”, säger Tuva Börgö och Paulina Jonsson. Bild: Katarina Berg

Så här, bara några dagar kvar till den utsålda premiären, är det fortfarande lätt kaotiskt med allt som ska göras.

– Om det bara var för själva skådespeleriet, teatern och texten skulle vi säkert ligga väldigt bra till, men sedan har vi fått lust att ha med musik och ljus och projektioner och scenografi och då kan man ibland undra hur vi har tänkt när vi bestämde det, med den här tidsplanen, säger Svante.

– Det blir många sena kvällar och mycket praktiskt arbete med ljus och ljud. I och med att vi vill göra en helt coronasäkrad föreställning har det också blivit mycket mer jobb, konstaterar Paulina.

Relativt kaotisk teater

Har man tendens till klaustrofobi ska man undvika föreställningen, för här hänvisas publiken till inplastade bås, där man sitter var för sig.

– Den är därför inte heller lämplig för barn. Man får förstå att man blir ensam i ett bås med ett stycke relativt kaotisk teater, säger Svante.

Biljetterna kostar inget och kan enkelt bokas via Billetto.

– Man får gärna ge ett valfritt bidrag till skolan och vår produktion eftersom vi gör det här gratis, säger teatereleverna Paulina Jonsson och Tuva Börgö, som båda hoppas på en professionell karriär som skådespelare framöver.

Aniara

• Historien utspelar sig ombord på goldondern Aniara, en enorm rymdfarkost som vid varje resa rutinmässigt transporterar åtta tusen emigranter från jorden till Mars och Venus, eftersom jorden (kallad Doris) är skadad av miljöförstöring och kärnvapenkrig.

• Harry Martinsons rymdepos publicerades 1956.

Källa: Wikipedia