Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hannah Björk.
Hannah Björk.

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Hannah Björk: Mord på kvinnor är inte en kvinnofråga

Män slår ihjäl kvinnor för att de kan. Gör våld mot kvinnor till en samhällsfråga och engagera medborgarna i jakten på farliga männen, skriver Hannah Björk.

Mord på kvinnor är inte en kvinnofråga, utan en samhällsfråga.

Om offren för de fem mord som utfördes på tre veckor hade varit av samma etniska grupp, hade det varit uppseendeväckande. ”Fem asiater mördade – polisen utreder hatbrott”. Men när kvinnor mördas av män, behandlas det som enskilda händelser och inte som en samhällstrend.

Män slår ihjäl kvinnor för att de kan.

Precis som våld och mord förekommer i gängrelaterade miljöer, där decennier av hierarki har skapat en strukturell och närmast rituell syn på våld, gör sig sekler av kvinnoförtryck fortfarande påminda när en man dödar en kvinna som han inte längre har makt över.

Lägg aldrig ansvaret för en våldsam relation på kvinnan genom att hävda att ”hon borde ha gått vid första slaget”. Det är farligt att försöka lämna en våldsam man. Då förlorar han makten och bestämmandet över henne och får i sin förvridna tillvaro ett rättfärdigande för att helt enkelt slå ihjäl henne.

Vi har en påstått feministisk regering och alla invånare är varandras jämlikar enligt lagen. Om fem bilister kör ihjäl sig på samma ställe på Marstrandsvägen på tre veckor, så skulle många dra slutsatsen att just det avsnittet är trafikfarligt. När fem kvinnor på kort tid mördas av sina män, kan man lugnt påstå att kärleksrelationer är farliga för kvinnor. Var tredje kvinna har utsatts för våld av en man de har en relation med. Hälften av männen är dömda sedan tidigare. Det behövs en haverikommission och nollvision för våld mot kvinnor.

Därför: Gör våld mot kvinnor till en samhällsfråga och engagera medborgarna i jakten på farliga männen. Bryt mäns våldstrappa genom att utgå ifrån att den som ertappas med att inte behandla sin kvinna som en jämlike, kommer att eskalera i sitt våldskapital – från kontroll till fysisk och psykisk misshandel, våld och mord. Låt inte män som visat tendenser att skada kvinnor gå fria i väntan på rättegång, då är risken stor att han försöker påverka målsägaren. Och viktigast – målet måste vara att ingen dömd våldsutövare ska återfalla i brott. Det läggs stora resurser, inte minst av ideella krafter i landets kvinnojourer, att skydda och gömma slagna kvinnor. Det borde satsas mer på att förebygga partnervåld.