IFK Kungälvs tidigare spelare och ledare Anders Nyström, har avlidit. Han blev 69 år. Bild: privat
IFK Kungälvs tidigare spelare och ledare Anders Nyström, har avlidit. Han blev 69 år. Bild: privat

Minnesord Anders Nyström

Anders Nyström har avlidit vid 69 års ålder. IFK Kungälv minns en ledare som krävde mycket av sina spelare under match och träning, men skapade en vänskaplig och familjär stämning utanför planen.

ANNONS

Anders Nyström, den tidigare spelaren och ledaren i IFK Kungälv finns inte bland oss mer efter att hastigt ha lämnat jordelivet vid en ålder av 69 år.

Anders kom till IFK Kungälv som 18-åring då han skrevs in i den truppen som säsongen 1970-71 slutade på en åttondeplats i Division 1 Södra.

Han fick vänta ett bra tag på att hans debut i seriesammanhang skulle ske och den kom under säsongen 1972-73 då han i den avslutande grundserieomgången fick dra på sig tröja nummer 11 i ett bortamöte mot Hälleforsnäs IF där hemmalaget vann med 6-2. Under de två efterföljande säsongerna så blev det desto fler framträdanden i den rödblåa overallen med totalt 26 framträdanden för att sedan lämna Skarpe Nord och Kungälv under två säsonger för studier.

ANNONS

Anders kom sedan tillbaka och gjorde ytterligare sex säsonger med IFK Kungälv innan han la klubban på hyllan efter säsongen 1982-83. Totalt blev det 85 matcher som spelare. Sedan började en ny resa för Anders inom tränaryrket och det var just den rollen som skulle göra honom till den legend han nu är inom Kungälvsbandyn då han efter en säsong som lagledare tog över som huvudtränare inför säsongen 1984-85. I samband med det också så presenterade han tillsammans med klubben en femårsplan där han det tredje året ledde föreningen till den sportsligt bästa någonsin då man efter att ha slagit ut Sandviken i kvartsfinal åkte ut mot IFK Motala i Semifinal där det skulle visa sig senare också att Motala var Sveriges bästa bandylag den säsongen då Boltic besegrades i finalen.

LÄS MER:IFK Kungälv sörjer förre tränarikonen

Anders Nyström gjorde sig verkligen ett namn i Bandysverige som tränare och krävde mycket av sina spelare när det kom till match och träning. Utanför planen så beskrivs han dock som en sprallig typ full av energi och som ofta styrde upp tävlingar och tillställningar allt för att hans spelare skulle må bra även utanför planen.

IFK Kungälvs ordförande Ola Dagliden var tio år när han fick se A-laget ledda av Anders Nyström spela föreningens bästa bandy någonsin och ta sig till SM-Semifinal säsongen 86-87.

– Det absolut starkaste minnet man har från Anders är givetvis när man som liten grabb fick se hans lag ta sig ända vägen fram till en SM-Semifinal efter att ha slagit ut Sandviken och där sedan falla på målsnöret i jämna matcher mot Motala. Han är givetvis en väldigt stor del av IFK Kungälvs historia med den gärning han gjort för föreningen först som spelare under många säsonger i A-laget men även sedan som tränare då han tog IFK till en ny nivå i sättet att spela bandy. Personligen så fick jag äran att lära känna honom på äldre dar genom vårat gemensamma intresse för golf där vi båda spelade på samma bana och ett fint minne man har från Anders är när han anordnade en tävling kallad för ``VM`` vilket står för Vänstermästerskapen då han drog igång 4-5 grabbar som slog från vänster i en tävling och han gillade verkligen att få folk att ha kul och var påhittig.

– Vi i IFK Kungälv sörjer en fantastisk spelare, ledare och människa där våra tankar går till Anders familj, säger Ola Dagliden.

Kent Björk kom till IFK Kungälv samma år som Anders tog över som huvudtränare och dom två fann varandra direkt.

– Anders Nyström är en av de bästa tränare jag hade under min karriär. Han var otroligt ambitiös, noggrann, krävande men samtidigt så väldigt omtänksam. Jag hade äran att få vara lagkapten under den perioden som Anders var tränare vilket även skapade en väldigt fin vänskap mellan oss utanför planen också och han tillsammans med klubben jobbade för att skapa en härlig familjär tillvaro vilket också lyckades.

– Planering, genomförande och uppföljning var Anders ledord. Han tillsammans med IFK Kungälv planerade för att bli en av Sveriges bästa bandyklubbar inom bara ett par år och med Anders enorma vilja och hans brinnande engagemang för detta mål så kom även resultaten med ute på planen och det får man väl säga lyckades när vi tog oss till Semifinal mycket tack vare honom.

– Jag tillsammans med familj vill tacka dig Anders för den fina tid vi fick tillsammans med alla härliga och roliga minnen som skapades och alla våra tankar går till familjen som har förlorat en familjemedlem alldeles för tidigt, säger IFK Kungälvs tidigare spelare och lagkapten Kent Björk

Den träningsfilosofi som Anders Nyström kom in med i föreningen var verkligen något som satte honom och Kungälv på kartan då han hade som krav på sina spelare att dom skulle vara ett av Sveriges mest vältränade bandylag och det blev en hel del löpning i Fontin under försäsongen som hade satt skräck i många spelare, men han fick verkligen med sig sina spelare som gjorde det han bad om.

Per Ekholm var med under ett par säsonger i IFK Kungälvs A-lag och fick både spela med Anders, men även känna på hur det var att ha honom som tränare och minns tillbaka på den tuffa försäsongsträning som instiftades när den nya tränaren tillträdde.

– Som tränare kom Anders in med en helt annan attityd än vad vi sett innan och första året han kom in som tränare så var det enbart löpträning och för att folk ska förstå hur tufft det var så var en mil i Fontin lätt träning för honom. För att vi verkligen skulle få ett kvitto på att vi var vältränade så kunde han efter att vi sprungit en mil säga till oss att springa en till och då på samma tid igen. Lika hård och bestämd som han var i sin tränarroll, lika härlig och snäll var han utanför där han oftast var en väldigt sprallig person med glimten i ögat, säger Per Ekholm när han med tårar i ögonen minns tillbaka på sin tidigare lagkamrat och tränare.

– Det är overkligt att han inte finns med oss längre och mina tankar går till Anders familj, avslutar Per.

Samma säsong som Anders kom till IFK som ungdom så fick även den ett år yngre Seppo Vaihela känna på hur det var att spela A-lagsbandy och sedan skulle dom båda barndomskamraterna få många fina år tillsammans på Bandyplanen.

– Jag lärde känna Anders redan under skoltiden och han var redan som spelare väldigt tävlingsinriktad och engagerad i det han gjorde på planen och att han ställde höga krav på sig själv och andra var i hans natur. Han fick alltid med sig oss andra både som spelare och ledare samtidigt som han även var väldigt mån om att hans lagkamrater skulle må bra och när han då blev tränare att hans spelare skulle ha det bra också.

– Anders var en härlig person utanför planen och ville väldigt gärna hålla igång med olika saker som t.ex golfen som vi hade som gemensamt intresse där vi bara för några veckor sedan träffades och pratade gamla bandyminnen. Hans bortgång är en stor förlust och mina tankar går till Anders familj, säger Seppo Vaihela

Även IFK Kungälvs meste spelare genom tiderna Håkan``Hogge``Olsson kom till IFK Kungälv från Kungälvs SK inför samma säsong som Anders Nyström tillträdde och han minns tillbaka på den tuffa träning som instiftades i A-laget.

Visst var det en chock att komma från KSK till den träningskultur som instiftades i IFK Kungälv när Anders tillträdde, men det gav ju fina resultat och vi blev oerhört vältränade. Anders var väldigt tuff som tränare och ställde höga krav och var väldigt engagerad i allt vi gjorde både under träningar och match. Jag hade stiftat bekantskap med honom redan i tonåren då han jobbade som gympalärare på Thorildskolan och även om han i mångas ögon sågs som lite av en demontränare så var det också väldigt viktigt för honom att alla skulle trivas ihop och det gjorde vi verkligen under dom åren han var tränare vilket också visade sig ute på planen med goda resultat.

– En liten speciell grej skedde inför säsongen 88/89 då Anders ville att laget skulle börja träna dans på World Class Gym som låg på Västra Strandgatan där vi började ta lektioner under dansläraren Nerise Houghton som var gift med fotbollstränaren Bobby Houghton som på den tiden tränade ÖIS. Man ville helt enkelt nå ett resultat där vi spelare skulle bli starkare och snabbare och visst var det en roligare försäsongsträning än att springa två mil i Fontin. Det var dock oklart om det gav något resultat, men det var en rolig avkoppling och att en sådan grej skedde säger en hel del om Anders som person då han alltid hade en räv bakom örat och redo för nya upptåg. Hans bortgång är en stor förlust för bandyn i Kungälv och mina tankar går till hans anhöriga.

IFK Kungälv

ANNONS