Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lasse-Maja hoppas på bättre tider

Gänget bakom Lasse-Maja - den byxlöse äventyraren har en ny föreställning att bjuda på så snart coronarestriktionerna tillåter. I väntan på bättre tider släpper de föreställningens nyskrivna musik på Spotify.

Sommaren 2019 återuppstod föreställningen om Lasse-Maja efter en sexårig vila. Samtidigt fick veteranerna Patrik Putte Hedin och Anders ”Pippistrello” Rönnefors förstärkning av Siv Eriksson som har mångårig erfarenhet från bland annat Kärnarevyn.

Samarbetet blev en succé och planerna på ny föreställning sommaren 2020 tog form.

– Man kan väl säga att Siv styrde upp mig och Anders en del och det har blivit ett jättebra samarbete, säger Putte Hedin. Han var med när föreställningen om Lasse-Maja först såg dagens ljus 1992 och är fortfarande lika entusiastisk, trots att en pandemi kom emellan och hela förra sommaren i princip blev inställd.

Skrev på beställning

Sedan dess har en del förändrats i föreställningen om Lasse-Maja. Nya musiker har kommit in i bilden. Nu består ensemblen av sångarna Siv Eriksson, Putte Hedin och Anders Rönnefors, Bengt Eriksson på piano, Nema Vinkeloe Uuskyla som sjunger och spelar fiol, samt inte minst Siv och Bengts son, Kalle Eriksson.

Han har under året skrivit nya låtar till föreställningen. Det började med att han förra året skev ett bidrag till föreställningen - sedan brakade det loss.

– Först ville de ha en kärlekslåt till Maja och krögaren så jag skev en ballad. Sedan har beställningarna drullat in, de ville ha låtar med alla möjliga teman och till slut blev det tio stycken. När de ville ha en elfte så lämnade jag uppdraget vidare till Nema som löste det på bara en vecka, berättar Kalle som är utbildad i musikproduktion. Till vardags läser han till musiklärare på Göteborgs universitet.

– Lasse-Maja utspelar sig på 1800-talet så det måste vara gamla ord i texterna. I en låt klämde jag till med bambatant, det var ju inte helt tidsenligt, men de köpte den varianten till slut, säger Kalle Eriksson som har spelat in och arrangerat låtarna som nu finns på Spotify. Låtarna finns under sökorden Lasse-Maja eller Den byxlöse äventyraren.

Nytt manus

Kalles nyskrivna musik visade sig ställa en del nya krav på föreställningens manus. Det fick Putte Hedin helt enkelt sätta sig ner och skriva om. Sedan har ensemblen hållit ångan upp med repetitioner varannan vecka hela året - i hopp om att kunna ha premiär på Marstrands fästning i juni.

– Det var ett antiklimax att det inte blev något förra sommaren. Vi hoppas fortfarande på det här året, men i juni blir det inte. Kanske framåt hösten, i september eller oktober. Det krävs att man får samlas åtminstone hundra personer inomhus, annars går inte ekonomin ihop med mat och personal för Thomas och Nina Berndtsson som driver krogen här på fästningen, säger Putte Hedin.

Nu väntar de på de besked som väntas komma från Folkhälsomyndigheten 17 maj. Under tiden fortsätter gänget att repetera sin nya föreställning och på lördag kväll blir det ett litet privat releasparty för en pytteliten grupp i en stor lokal på fästningen.

– Det är extremt coronasäkrat och bara ett par stycken inbjudna, men det ska bli väldigt roligt att äntligen få framföra det vi jobbat med hela året. Det ger väldigt mycket energi, säger Siv Eriksson.

Läs mer: Lasse-Maja kalasar på fästningen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.