Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kajsa Asp Jonson: Laget för jaget

Det är förbluffande hur mycket mer vi orkar och förmår i grupp. Även på jobbet behöver vi stöd från klungan för att orka vidare.

Nu har många av oss arbetat hemifrån i mer än ett år. Jobb, umgänge och fritid sker på distans och även om det känns lite mer hoppfullt nu behöver vi tvätta händerna och hålla avstånd ett bra tag till. Flockdjuret inom oss påverkas, kanske mer än vi ännu förstår.

Tillsammans är vi starkare än om vi är en och en. Att tänka ”laget före jaget” har många fördelar. Vi kan peppa varandra och klungan kan hjälpa till att dra den som är tröttast. Det är förbluffande hur mycket mer vi orkar och förmår i grupp.

Uttrycket används mest inom lagsporter men även i arbetslivet är starka team en framgångsfaktor. Även på jobbet behöver vi stöd från klungan för att orka vidare. Precis som inom vilken idrott som helst är engagerade lagspelare och ett bra ledarskap avgörande för framgång och utveckling.

Det digitala arbetslivet är tröttande för hjärnan och socialt fattigt. Många maxar sina dagar med möten, man har knappt tid att gå på toa och det finns inget utrymme för reflektion och eftertanke. Att jobba på distans må vara effektivt i det korta perspektivet när man slipper lägga tid på att förflytta sig mellan möten. Men samtidigt ger den ”bortkastade” tiden andrum och utrymme för att byta fokus, förbereda sig inför nästa programpunkt, röra lite på kroppen och kanske ta en nypa luft. För att vi ska orka i längden behöver vi göra livet framför skärmen mer hållbart, med pauser och rörelse mellan mötena, en rimlig lunchpaus med tid för att både äta och låta hjärnan vila, och mer utrymme för småprat.

Sammanhållningen i gruppen bidrar till motivation och glädje och det brukar även vara positivt för resultatet – både på det individuella planet och för gruppen. Att hjälpas åt, bry sig om och hjälpa andra att utvecklas och må bättre är positivt för självkänslan – och vikänslan.

Alla positioner och spelare behövs för att laget tillsammans ska bli framgångsrikt. Anfallare, mittfält och backlinje är lika viktiga som målvakten. Alla är olika och alla har sin givna plats på planen. På samma sätt behövs olika förmågor och egenskaper i ett arbetslag. Om målet är väldefinierat och något som alla strävar mot når man så mycket längre och högre än om det är diffust och man inte riktigt vet syftet med arbetsuppgiften. Självklart för många kanske, men det tål att upprepas.

En annan sak som vi behöver bli påminda om är uppmaningen ”support your local”. Den gick varm förra året, men krögarna behöver stödet minst lika mycket nu. Om vi ska ha några trevliga uteserveringar att hänga på i sommar så får vi hjälpa till. Nu.