Vi ser glädjen i de fullvaccinerades ögon

Fler äldre syns ute igen – lyckliga över att kunna röra sig och träffa människor. Det är den känslan alla vill åt nu.

ANNONS
|

Jag står vid kvisttomaterna när jag hör en man ropa med glädje och ett rejält tryck i rösten: ”Lars-Ove Karlsson!”. Han får hojta ett par gånger innan Lars-Ove (som egentligen heter något annat) hör, för de två befinner sig nämligen på var sin sida av matbutikens stora frukt- och grönsaksavdelning. Men kompisen, mannen med stämman, är så oerhört glad över att se Lars-Ove att han inte kan bärga sig tills han hinner gå fram till honom.

Alla vi andra, som befinner oss i mitten, stannar upp i våra inköp, och betraktar mötet mellan de båda männen i 75-årsåldern. De skakar hand intensivt, som män i den åldern gör, och vi andra förstår att de här två kompisarna inte har kunnat träffa varandra på bra länge. Det är ett rörande möte som visar på det enkla i livet som många äldre har fått vara utan under lång tid nu. Att gå och handla, träffa på en kompis, tjöta en stund.

ANNONS

Ett par dagar senare lyckas jag få en klipptid. Den enda min frisör har kvar på hela veckan. ”Nu kommer alla som har fått båda sina sprutor och vågar sig ut igen”, säger hon. Hon berättar om en lite äldre kund som glädjestrålande berättat att hon har varit på köpcentret TVÅ gånger samma vecka.

Rör man sig i butiker och ute på stan kan man se en förändring nu. Fler äldre är ute, de står i klungor och pratar. Njuter av friheten och glädjen i att kunna röra sig ute och träffa människor igen.

Det är den känslan alla vill åt nu. När man ser glädjen i de fullvaccinerades ögon, vill man själv också uppleva den.

Därför är det lätt att förstå den frustration som uppstår när det blir flaskhalsar i vaccinationsflödet. När Västra Götalandsregionen släppte på 50-åringarna den 10 maj, hårdnade trycket väsentligt. Att boka en vaccinationstid nu är lite som att komma över en biljett till en Håkan Hellström-konsert på Ullevi. Alltså till en av de första, innan spelning tre och fyra är släppta. Rykten går om var det finns lediga vaccinationstider och till och med om vilken vårdcentral som snart kommer släppa tider. Någon känner någon som jobbar på en vårdcentral och har tipsat.

Det finns många som aldrig har bokat Ullevi-biljetter och som inte riktigt hänger med på det här rejset. Flera personer har hört av sig till oss på KP den här veckan och skrivit insändare om hur de inte lyckades boka vaccin när de var deras tur i fas 2 eller 3, och nu blir omkörda av yngre personer i fas fyra.

Att trycket på att få vaccin är hårt är visserligen en garant för att inga tider förblir obokade och att det tillgängliga vaccinet används i så hög hastighet det går. Men det borde kanske inte fungera på det här sättet. Att den som hugger snabbast eller får de bästa insidertipsen, är den som får en spruta först.

ANNONS