Howard Brooks, konstnär och gallerist.
Howard Brooks, konstnär och gallerist. Bild: Catrin Hansson

Konstnären Howard Brooks designade Marstrandsfärjan

Med en väldig förkärlek till Marstrand har konstnären Howard Brooks byggt upp sitt liv kring ön. Förälskelsen till Marstrand slog till direkt 1969 när han anlände från Liverpool.

ANNONS
|

Howard Brooks anlände med båten i Göteborgs hamn 1969. Från Liverpool över Nordsjön till ett främmande land. Via ett resestipendium fick Howard välja vilket land i världen han ville åka till för att studera konst. Han valde Sverige och väl framme i hamnen i Göteborg tipsade någon om att besöka Marstrand. Samma dag reste han dit och förälskelsen slog till direkt, säger Howard.

Howard Brooks har varit konstnär hela sitt liv. Idag driver han ett galleri på Marstrand fyllt med sin egna konst. Han målar på klassiskt manér med olja på duk. Motiven skiftar, men Howard letar efter skönheten i alla olika typer av motiv.

ANNONS

– Man kan säga att mina målningar är en personlig reflektion av världen, säger Howard Brooks.

Howard berättar också att han uppskattar Marstrand på grund av dess sommarpuls. Fram tills början på 2000-talet bodde Howard på heltid på ön, men nu bor han inne i Göteborg under vinterhalvåret och driver galleriet under sommaren.

Howard Brooks har alltid varit väldigt engagerad i Marstrand. Tidigare var han politiker och har även suttit med i kyrkoråd samt hembygdsföreningar. Något han också har gett Marstrand är den berömda Marstrandsfärjan Lasse-Maja som invigdes 1984.

Howard var en av initiativtagarna och den som designade färjan. Han var också med under tillverkningen och dopet.

Marstrandsfärjan Lasse-Maja tuffar på än idag och Howard berättar att det är mycket bättre med en färja med egen historia och utformning för att frakta turister och öbor.

– Varje gång jag åker färjan så gläds jag över att folk uppskattar den, berättar han.

Vad får man inte missa på Marstrand, tycker du?

– Jag tycker att man vandra genom gränder och kolla på arkitekturen, det är tack vare en bevarandeplan från 1971 som ger en unik miljö. Det är som att gå tillbaka i tiden.

Saknar du aldrig England eller Liverpool?

– Nej, man brukar säga att en engelsman aldrig får hemlängtan, säger Howard Brooks och skrattar.

ANNONS