Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hannah Björk: Kan vi mana till ett eld upphör i a-traktorkriget?

KP:s krönikör Hannah Björk ser sig själv som framtida epa-mors och har några förslag till regler, både till epa-ungdomarna och vuxna, ilskna människor i trafiken.
Detta är en krönika. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag är en presumtiv epa-morsa.

Om planerna att hitta det där huset på landet med vedspis och plats för hönsgård blir verklighet, så är risken stor att vi om några år kan komma att förse Lilleman och Lillasyster med mopedbil eller epa-traktor.

De har det i blodet, barnens morbror är fullfjädrad cruisingraggare som gått från Puch Dakota till epa-traktor gjord på en gammal Volvo PV med krossad sammetsinredning,vidare till en lila Chevrolet Chevelle och en grön Plymouth Fury.

Jag förstår hur föräldrar tänker. En kupé av plåt skyddar bättre i trafiken än en moped. Dessutom blir färden för tonåringarna mer bekväm även vid regn. Det går lagom snabbt i ett fordon som max får köras i 30 eller 45 kilometer i timmen. Ungdomarna får öva sig i trafikmiljöer och arbeta upp reaktionsförmågan inför riktiga körkortet. Och – en bonus: Föräldrar till epa- eller mopedbilförare kan unna sig ett glas vin till lördagsmiddagen om man slipper ha en sen hämtning från bion, kompisen eller stallet som väntar.

Men ungdomarnas säkerhet hänger på att medtrafikanterna behandlar dem med respekt. Och inte kör om trots heldragen linje, blinkar irriterat med helljuset, kör för nära intill bakifrån, eller kör om på gång- och cykelvägen för att sedan sladda upp på vägen igen och tvinga bakomvarande bil att bromsa.

Kan vi mana till ett eld upphör och komma överens om några enkla regler för att vara schyssta mot varandra?

Epa-ungdomar:

* Bor det människor där du parkerat för att hänga med kompisar? Spela inte musik.

* Ligger det tre eller fler personbilar bakom dig? Sväng in på en bussficka och släpp förbi dem.

* Åker ni flera epa-traktorer i en långsamtgående karavan? Lämna luckor emellan er och släpp förbi bakomvarande bilar ibland.

* Trimma inte ditt fordon.

* Skräpa inte ner.

Vuxna människor i trafiken:

* Kör du räddningsfordon under utryckning? Om inte, ge fasen i att göra farliga omkörningar.

* Du vet att även mopedbilar och epa-traktorer har bromsar? Ligg inte för nära.

* Var ett föredöme. Risken är stor, om du beter dig som ett arsle i trafiken, att en yngre förare tar efter ditt beteende.

Är det verkligen ingen som minns den gamla devisen ”krama varandra i trafiken”?