Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Peter Engstrom
Bild: Peter Engstrom

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Kadir Meral: Invandraren är den nya syndabocken

Visst, vi har integrationsproblem i Sverige. Men jag är trött på att vi invandrare målas ut som lata, oansvariga parasiter som är boven till allt.

I påsk var det trettio år sedan jag kom till Sverige. Värt att fira med en stor fest så snart pandemin är över. Det har varit trettio fantastiska år. Jag har fått möjligheten att utbilda mig och förverkliga mina drömmar, har fått träffa många fina människor som har betytt mycket för mig. Men vägen har varit krokig på olika sätt. Jag har mött främlingsfientlighet, rasism och diskriminering både på individ och på strukturell nivå. Men det har aldrig knäckt mig, tvärtom, jag har blivit sporrad att kämpa ännu hårdare. Sällan har jag varit orolig för min egen del, däremot har jag på sistone blivit bekymrad för den tilltagande främlingsfientligheten och rasismen i samhället.

Jag blir ledsen och frustrerad över hur vissa krafter pekar ut oss invandrare som ansvariga för de flesta problemen i Sverige. Utpekanden kommer inte bara från folk på gatan, utan även från partier i vår riksdag. Arbetslösheten beror på invandrare, de sämre skolresultaten beror på invandrare. Mäns våld mot kvinnor är en importerad brottslighet, säger till exempel ledaren för ett politiskt parti. Nej, våldet mot kvinnor finns i alla samhällen, det finns och har funnits i svenska hem långt innan invandringen.

Visst, vi har integrationsproblem i Sverige. Både individen och samhället behöver ta sitt ansvar för att lösa det. Men jag är trött på att vi invandrare målas som lata, oansvariga parasiter som är boven till de flesta samhällsproblemen. Det blåser kalla vindar över vårt land. Nu vill man ta rösträtten i kommunvalet från invandrare som inte hunnit bli svenska medborgare och frånta deras barn barnbidraget. Och, man vill hindra barn vars föräldrar är arbetslösa att gå på förskolan. Nästa steg blir väl att neka medborgarskap och därmed beröva invandrarna rösträtten permanent och tvinga deras familjer att stå utanför samhället.

Samma ideologier och krafter hindrade en gång i tiden böndernas och arbetarnas barn från att gå i skolan. De var också motståndare till allmän och lika rösträtt och kvinnors rätt att rösta. Och samma krafter var emot barnbidraget och föräldraledigheten. Tack och lov segrade de liberala partierna i dessa strider. Men de konservativa och antidemokratiska ideologierna vädrar morgonluft både i Europa och i Sverige och försöker vrida samhället tillbaka, sorgligt nog med stöd av vissa liberala krafter. Sina tidigare angrepp mot arbetarklassen vänder man nu mot invandrare, tragiskt nog påhejade av delar av arbetarklassen.

Dessa krafter anklagar invandrarna för att inte integrera sig i samhället. Men att hindra ett barn vars föräldrar är arbetslösa från att gå till förskolan främjar knappast språkinlärning, socialisation och integration. Snacka om att man som invandrare blir dubbelt bestraffad och utmålad som syndabock.

Kadir Meral

Författare, föreläsa och komiker