Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Kastl Lungberg, visuell designer och konstnär från Tjuvkil. Bild: Privat
Hanna Kastl Lungberg, visuell designer och konstnär från Tjuvkil. Bild: Privat

Hanna Kastl Lungberg hämtar inspiration från Los Angeles

Från Tjuvkil till Los Angeles. Hanna Kastl Lungberg är visuell designer och konstnär som hämtar inspiration från USA:s konstnärshuvudstad. I höst ställer hon ut på Mimers Konsthall.

Hanna Kastl Lungberg är uppvuxen i Tjuvkil. Hon har gått estetiskt program på Mimers Hus gymnasium, och ska nu få ställa ut i konsthallen på Mimers Hus. Det är hennes första egna utställning.

– Det känns jättekul, det finns en typ av prestige i det. Jag känner mig ärad att få göra det, men så jag är nervös också, berättar Hanna.

Efter gymnasiet började Hanna studera och tog en kandidatexamen i hållbar design. Sedan gjorde hon det hon längtat efter, tog sin resväska och åkte till Los Angeles. Tanken var att stanna ett par veckor, men hon blev kvar i flera månader.

Sedan dess har Hanna Kastl Lungberg varit i USA med cirka tre månaders mellanrum. Tre månader i Sverige och tre månader i Los Angeles. Det finns även en amerikansk pojkvän med i bilden.

Hon berättar att mycket inspiration hämtas från Los Angeles, hur nära konsten är samhället, att staden är färgglad och kreativ.

På grund av pandemin har hon inte besökt Los Angeles som hon brukade. Nu är det över ett år sedan hon senast var där. Dock har inspirationen kunnat flöda ändå.

– Min konst utvecklas varje gång jag åker dit, men nu får jag sitta hemma och dagdrömma om att vara där, vilket också gett inspiration.

Hennes konst kan, likt beskrivningarna från Los Angeles, ses på gator och torg i både Kungälv och Göteborg. I Kungälv har hon målat elskåpet som står utanför Mimers hus och i Göteborg fick hon i uppdrag att smycka en gata i Majorna till 400-års jubileet som råder.

– Jag tycker det är kul att det blir mer här, det är fler som anställer mer konstnärer till sådana projekt, säger Hanna.

Trots resandet och upptäckandet av världen finns det fortfarande en speciell plats i hjärtat för hennes hembygd.

– Jag älskar Tjuvkil, man får ett anat perspektiv på sin hemstad, man uppskattar det mer när man väl kommer hem, säger Hanna Kastl Lungberg.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.