Kadir Meral tillsammans med katten Timyan, som har hållit honom sällskap när han har skrivit romanen Mullbärsträdet i Aleppo.
Kadir Meral tillsammans med katten Timyan, som har hållit honom sällskap när han har skrivit romanen Mullbärsträdet i Aleppo. Bild: Kristian Johansson

Gedigen research bakom Kadir Merals nya roman

Han har suttit i polisförhör, bott på asylboende och pratat med säpo. Kadir Meral har gjort en gedigen research inför uppföljaren till sin debutroman.
– Man kan inte bara sitta i soffan och skriva, säger han.

ANNONS
|

Det var våren 2019 som Kadir Meral, tidigare mer känd som stå upp-komiker och krönikör i Kungälvs-Posten, släppte sin debutroman Pojken som följer sin skugga. En bok som fick stor uppmärksamhet när den kom ut.

– Det var en debutroman som landade bra, den fick bra recensioner. Det är många skolor som beställer den än idag, säger han.

Efter att debuten blev så väl mottagen har Kadir Meral haft lite press på sig inför uppföljaren Mullbärsträdet i Aleppo.

– Själva skrivandet har gått lite lättare den här gången, men samtidigt har det varit lite mer nervöst. Om debutromanen har uppskattats finns det förväntningar på uppföljaren, och man vill inte att läsarna ska bli besvikna.

ANNONS

Flykt från kriget i Syrien

Debutromanen handlade inte specifikt om Kadir, men den var inspirerad av hans liv. Uppföljaren, Mullbärsträdet i Aleppo, är helt påhittad.

– Det handlar om människor som flyr från kriget i Syrien och från IS-förtryck, deras svåra resa till Sverige, och väl här, den ovissa väntan på asyl. De hittar inte den frihet och trygghet de söker i Sverige för det de har flytt ifrån dyker upp också i Sverige, IS-återvändarna.

En stor del av arbetet med boken har bestått av research.

– Jag har kontaktat ambassader, polisen och säpo och jag har varit ute på studiebesök. Några dagar var jag på ett asylboende. Jag är beroende av intryck oavsett om det gäller krönikor eller stand up. Att få se, lukta, känna och höra är komponenter som är viktiga för mitt skrivande.

Mullbärsträdet i Aleppo släpps 21 september.
Mullbärsträdet i Aleppo släpps 21 september. Bild: Kristian Johansson

Det blev dock ingen researchresa till Syrien.

– Dels hade det inte gått på grund av pandemin, och dels har familjen sagt ”aldrig”. Det hade jag inte fått för dem. Men om jag skulle skriva en fortsättning på den här boken skulle jag vilja vara i Aleppo en tid och ta in den miljön.

Rollspel med polisen

Kadir har till och med haft ett slags rollspel med polisen i Göteborg för att uppleva hur det är att bli förhörd.

– Först gav jag dem information om vad de skulle ha för förkunskaper, sedan satt jag där och blev förhörd två gånger och spelade en återvändare. Det gav en bra insyn i hur det går till.

Polisen tog sig alltså tid till detta?

– Ja, jag är tacksam att de tog sig tid. Ska man göra ordentlig research är man beroende av att folk ställer upp. Får man inte den hjälpen kommer man inte riktigt nära den verkliga upplevelsen. Man kan inte läsa sig till allt.

Mullbärsträdet i Aleppo släpps på tisdag den 21 september.

– Det är inte nervöst, men det är alltid en pirrande känsla ändå. Man undrar hur läsarna ska ta emot boken. Jag bryr mig inte så mycket om recensionerna. Visst är det roligt att få en bra recension, men det är ändå bara en av tusentals läsare. Det viktiga är vad den stora läsarskaran tycker.

Kadir Meral känner också stolthet när han nu släpper sin andra roman.

– Jag är stolt över mig själv som har invandrarbakgrund och är uppvuxen med en mamma som var analfabet. Vi hade inte en enda bok förutom Koranen. Att jag skriver skönlitterära böcker på svenska språket är stort för mig. Det är emotionellt att hålla i boken.

ANNONS