Johan Norling, alias John Garpike, ställer frågor om vilken värld det egentligen är vi lever i i sin nyutkomna bok ”Fjäder från en katt”.
Johan Norling, alias John Garpike, ställer frågor om vilken värld det egentligen är vi lever i i sin nyutkomna bok ”Fjäder från en katt”.

"Fjäder från en katt” bokdebut som vill kittla fantasin

Av pojkdrömmen blev det en tegelstensbok, en fartfylld historia som utspelar sig i framtiden men avspeglar samtiden. Filosofi blandat med AI, en dystopi som ändå inger hopp. Låter det förvirrande? Välkommen till Johan Norlings blandvärld.

ANNONS
|

Orden formligen sprutar ur Johan Norling när han berättar om sin nyss utkomna bok, hans första. Titeln, ”Fjäder från en katt”, väcker bara den många frågor. Och det är som det ska vara. För samtidigt som Johan Norling gärna pratar om sin bok, vill han inte avslöja för mycket kring handlingen.

– Jag vill nog helst att man ska läsa den med ett hyfsat naket sinne utan alltför mycket förförståelse, säger han.

Älskar rollspel

Som liten älskade Johan Norling rollspel och brädspel och ägnade mycket tid åt det tillsammans med kompisar. Där finns en pusselbit till det som skulle bli hans debutbok. Han har också alltid älskat att läsa. Att han själv skulle skapa ett verk på drygt 600 sidor var inget han planerade.

ANNONS

– Den här historien ville bli omfångsrik, säger han enkelt. Vi lever i en tid när saker händer väldigt snabbt, hela tiden, det svajpas hit och dit. Min del i den här historien är att bidra med en berättelse som ska få ta tid.

Vad är det då för historia som berättas? Handlingen utspelar sig hundra år framåt i tiden, 2121. Mycket av det vi nu går omkring och oroar oss för har redan hänt. Eller har det? Hur ser världen ut? Egentligen? Och kan vi lita på det vi ser?

En filosofisk fundering över vår tid

Johan Norling har ägnat många år åt att samla idéer, tankar och embryon till berättelser. Men det var först 2018 som han kopplade samman alla lösa trådar och började knåda samman det som skulle bli ”Fjäder från en katt”.

– I grunden finns en nyfikenhet, på världen vi lever i, på livet på andra planeter. Vi har hamnat mitt i en pandemi som gjort att många av oss ställer frågor kring hur vi lever våra liv. Hur kan vi hantera det, också emotionellt? Jag målar upp en bild av en värld hundra år framåt i tiden. Visst, det är science fiction, det är fantasy, men det är också en filosofisk fundering över vår tid.

2018 hade Johan Norling alltså ramverket klart, och tillräckligt med idéer att fylla det med. Mellan två jobb hittade han några månader att grotta ner sig i arbetet med boken på heltid, men i övrigt har han skrivit på kvällar och helger vid sidan av sitt heltidsjobb som ledutvecklare på Västkuststiftelsen.

Med sig i bagaget har han en magisterexamen i kommunikationsvetenskap från högskolan i Jönköping, en period då han drev eget produktionsbolag tillsammans med några kompisar, ett förflutet som forskningskoordinator på akademin för vård, arbetsliv och välfärd vi Högskolan i Borås. Bland annat. 2010 flyttade han och familjen från centrala Göteborg till Kode för att få närmare till natur och kust. Och nu arbetar han alltså med att utveckla och kvalitetssäkra vandrings- och pilgrimsleder i regionen. En fot i historien, den andra i forskning och filosofi.

– Ja, det var ju inte helt dumt att ha ett jobb där jag kunde stå i korridoren på Högskolan i Borås och diskutera filosofi med en eller annan professor, säger han. Sådant ger välbehövliga perspektiv.

Skriver under pseudonym

Den uppmärksamme kanske noterat att författarnamnet på bokens framsida inte är Johan Norling, utan - John Garpike. Vem är då det?

– Det är mitt alterego, förklarar Johan Norling. Jag och mina vänner hittade på Garpike som företagsnamn när vi startade vårt produktionsbolag i Jönköping för många år sedan. Det betyder näbbgädda. På ett ungefär. Jag visste tidigt att jag ville skriva under pseudonym. Det finns också en internationell tanke i det här, att boken ska kunna vara gångbar även utomlands.

Namnet ser han som en hyllning till sin uppväxt och rollspelstiden. Han drar paralleller till Amerikas urinvånare som ger varandra fjädrar för bedrifter i livet - och ett annat namn. Så är vi tillbaka vid boktitelns fjäder, och hans önskan att väcka fantasin till liv hos läsaren.

– Jag är mån om min egen fantasi, och försöker att inte alltid vara så himla vuxen, säger han. Jag vill inte att livet ska vara en transportsträcka utan en upptäcktsresa.

Namn: Johan Norling

Ålder: 43

Gör: Regional ledutvecklare på Västkuststiftelsen samt författare

Familj: Fru, tre döttrar, en katt

Bor: Kode

Motto: Smile. Do good. No dramas.

ANNONS