Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Peter Engstrom
Bild: Peter Engstrom

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Karin Henriksson: Festplaner eller riskkalkyl – vilken typ är du?

Kommer du kasta dig ut, eller har du blivit riskmedveten och rädd? Inställningen till livet efter pandemin verkar dela mänskligheten i två delar.

Är du en av dem som kommer kasta dig ut i bollhavet och vältra dig i livets goda, när pandemin är över? Eller kommer du vara en sådan som smyger fram, hämtar några bollar nära kanten och spritar dem noga innan du vågar jonglera lite försiktigt?

Inställningen till livet efter pandemin verkar dela mänskligheten i två delar. Och det ska bli extremt intressant att följa hur våra beteendemönster kommer utvecklas i det postpandemiska samhället.

Nu ser det snart ut att snart rassla till med vaccinationer. De så kallade covid-passen ska vara på plats inom EU i början av sommaren. Och många, många människor är redo i startblocken, man kan nästan höra dem frusta, så redo är de att kasta sig ut på resa igen. Rekordmånga svenskar har redan bokat resor till Thailand nästa vinter. Det finns mycket som måste tas igen, verkar de resonera, och när startpistolen smäller ska de vara först i väg.

Själv läser jag att Thailand drabbats av den värsta smittovågen i landet hittills nu i april och tänker att jag aldrig, aldrig skulle våga boka en långväga resa just nu. Jag vågar för tusan knappt planera en resa till Danmark.

En sak som den här pandemin har lärt oss så här långt är att ingenting går att förutsäga. Vad händer om nya mutationer eller dubbelmutationer uppstår? Vad händer om det blir ett lokalt utbrott på resmålet, om vi inte tar oss hem, om någon i familjen blir smittad och inte kan få vård? Det kanske är en överdriven riskmedvetenhet, men sådan har min inställning kommit att bli.

Det finns de som tror att livet efter pandemin kommer att bli ett enda stort party. Nicholas A. Christakis, professor på Yale, menar att epidemier nästan alltid följs av en festperiod. Han spår att ett nytt glatt 20-tal väntar när pandemin är över om några år, likt det årtiondet som följde på första världskriget och spanska sjukan. ”Det kan man se sedan tusentals år: människor letar upp sociala evenemang. De får vidlyftigare sexliv, tar mer risker och spenderar pengar. För de har ju inte haft någon möjlighet att göra det under pandemin. Det är väldigt typiska mönster.”, sa han i en intervju med Dagens Nyheter i januari.

Jag har väldigt svårt att se detta framför mig. Snarare känns det som sagt som att i alla fall min halva av mänskligheten kommer vara försiktigare, mer riskmedveten och mer medveten om att katastrofen kan slå till snabbt och skoningslöst. Lite av min känsla av trygghet har gått förlorad under pandemin tycker jag, med stängda gränser, en sjukvård på bristningsgränsen och väntan på vaccin. Det kommer ta tid att reparera den.

Under tiden gläder jag mig försiktigt åt att covid verkar ha drabbat mig lindrigt och att jag snart vågar lämna huset igen.