Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Familjen Arvedahl tog över släkttorpet i Rollsbo

För snart tre år sedan flyttade Marlene, fd Axelsson och Simon Arvedahl in i den gamla släktgården för att prova på torparlivet. Det kändes så bra att de bestämde sig för ta över gården. Nu skapar de sitt drömhem i sin egen takt.

Ed, fyra år, och lillasyster Marion, ett år, försöker klappa kycklingarna som trippar runt i solen på gården Rollsbo Westergård. Familjens två katter iakttar kycklingarna på avstånd, men håller sig vänligt nog på sin kant.

Vägen tar slut vid familjen Arvedahls gård och framför huset ligger virke till en altan som ska byggas under sommaren. Altanen är inte det enda byggprojekt de tagit sig an sedan de flyttade in för drygt två och ett halvt år sedan.

– Huset hade varit uthyrt i många år och det var en del att göra. Vi fick bland annat dra upp alla golv, göra ny ventilation och nytt kök. När vi flyttade in visste vi inte att så många stora saker behövde göras, vi har redan fått flytta ut två gånger på grund av renovering, berättar Marlene.

Fick hussäljaren på köpet

De äldsta delarna av huset från början var ett sillsalteri på Björkö. Av någon anledning flyttades stugan från Björkö till Rollsbo någon gång på 1860-talet.

– Min farfars far och mor, Axel och Albertina, köpte gården av paret Olle och Maria. Men Olle dog plötsligt, och både drängen och änkan Maria blev kvar på gården.Axel och Albertina fick alltså två personer på köpet när de flyttade in. Drängens psalmbok är en av många gamla saker vi hittat, säger Marlene som har många barndomsminnen från tiden då hennes farfar och farmor bodde där. Själv växte hon upp i huset intill.

När Marlene och Simon tog över torpet bestämde de sig för två saker. De ska göra sin egen nutida variant av torparlivet. Och de ska låta saker få växa fram över tid.

– Vi planerar inte så mycket utan sätter igång med projekt när vi har tid och lust. Man får jobba när man har motivation och pausa när det känns övermäktigt. Ibland gör vi fel och får börja om från början. Vi är ju inte snickare någon av oss utan lär oss efter hand. Vi prövar oss fram, säger Simon och visar den gamla snickarboden som också angränsar till vedboden.

Farfars vinranka lever vidare

På väggen i vagnboden hänger seldon till arbetshästarna som bodde här förr, där finns en gammal spannmålskvarn och annat smått och gott från tidigare generationer.

I ett hörn av trädgården har Simon och Marlene byggt odlingsbäddar av brädor som fanns i ladan och bredvid står Marlenes farfars gamla växthus som de hoppas renovera.

– Där växer fortfarande en en av farfars vinrankor, det skulle vara väldigt roligt att kunna ha den kvar. När jag var liten odlade jag ihop med min faster som är uppväxt på gården och nu har jag egna odlingar här. Det är klart att det känns speciellt och roligt, säger Marlene.

På gården har genom åren funnits mjölkkor och hästar och Marlenes farfar hade också några små shetlandsponnyer. Själva drömmer Marlene och Simon om att skaffa alpackor.

– Jag hade en hästperiod när jag var yngre, men det var inget för mig. Jag tror att alpackor passar bättre.

När Marlene var liten kunde hon springa över till farmor och farfar när hon ville, och snart kan Ed och Marion göra likadant, fast till sin mormor Ann-Marie och morfar Jan Erik Axelsson som bor ett par hundra meter bort.

– De hjälper oss väldigt mycket både med barnen och med annat och det är praktiskt att ha dem så nära. Det hade varit svårt att göra allt vi har gjort med huset utan deras, och andras hjälp, säger Marlene.

Förutom att de lagt nya golv i huset har Marlene och Simon bland annat tapetserat och målat väggar och trappan till övervåningen. Det nyrenoverade köket har ett gammaldags skafferi i ena hörnet och de har satt in en täljstenskamin i den lilla matsalen som värmer lite extra under kalla dagar.

Redan innan altanbygget har börjat funderar Marlene och Simon på ett annat framtida projekt, ett taklyft på torpets övervåning. Någon tidplan finns inte, men det är inte omöjligt att de vaknar en dag ganska snart och får lust att sätta igång.

– Många som ser oss jobba tycker nog att vi gör väldigt mycket och att det går fort, men vi gör det i vår takt. Ge oss tio år så är det nog klart, säger Simon och Marlene Arvedahl, moderna torpare på Rollsbo Westergård.

Rollsbo Västergård.

Här bor Marlene och Simon Arvedahl med barnen Ed 4 år och Marion, 1 år.

Familjen Arvedahl finns på instagramkontot rollsbowestergard

Får vi titta in?

Nu söker vi på Kungälvs-Posten fler inspirerande hem att besöka i sommar. Du kanske bor i en kvarn, båt, husvagn eller gammal skola? Din bostad kanske ligger på ett udda ställe eller så har du en inredning som överraskar bakom en vanlig radhusfasad. Skriv ett mejl till oss på [email protected] och tipsa om dig själv eller en bostad du är nyfiken på att titta in i. Vi ses!