Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Symtomen på sorg liknar ofta de vi upplever vid stress”, säger Eva Wöst Tungström. Bild: Katarina Berg
”Symtomen på sorg liknar ofta de vi upplever vid stress”, säger Eva Wöst Tungström. Bild: Katarina Berg

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Eva lär andra att bearbeta sorg

En riktigt stark människa är någon som vågar visa sina känslor.
Det menar i alla fall certifierade sorgbearbetaren Eva Wöst Tungström i Hålta.

Hon ser fram emot en tid utan pandemi, så att hon kan hålla sina kurser utan att hela tiden tänka på avstånd.

– Det här med att hälsa med armbågen, det är inte riktigt jag. Jag är en väldigt varm människa som vill kunna krama om och visa mitt deltagande, säger Eva.

Ställde sig på egna ben

För några år sedan tog hon steget och startade egna företaget Humaneva, där hon vid sidan av sorgbearbetningen även erbjuder föreläsningar, bland annat om hur det är att vara anhörig till en diabetiker.

Som medlem i livsåskådningsorganisationen Humanisterna har hon också utbildat sig till officiant på begravningar, bröllop och namngivningsceremonier.

– Det är någonting som börjar bli mer och mer populärt.

Har själv upplevt mycket

I över 30 år har Eva arbetat med människor, ofta har det handlat om utsatta individer inom kriminalvården och psykiatrin.

I sitt privata liv har hon drabbats av flera stora sorger. Samtidigt som hennes mamma hade insjuknat i cancer 2017 dog hennes 47-åriga syster i diabetes. Senare dog även systerns man i cancer och tre barn blev föräldralösa.

– Jag har bearbetat en del av mina sorger men har många kvar, konstaterar hon samtidigt som hon serverar nybakade scones ute i solen på verandan, där vi är omgivna av ljuvlig fågelsång.

Hämtar kraft i naturen

– Skogen och naturen är mina energikällor. Det är här jag hämtar kraft och energi. Jag går flera mil i veckan och jag skogsbadar. Jag luktar, känner, lyssnar och jag ser naturen när jag är ute och går och det händer något inom mig då.

Om hon har levt tidigare liv, säger Eva, var hon förmodligen en ”häxa” som höll på med örter och helade människor.

– Jag är nog väldigt mycket mig själv och jag styrs inte av andra människor.

Anser du att det finns hopp även för den som har drabbats av mycket sorg i livet?

– Absolut. Det viktiga är att man inte lägger locket på och tror att sorgen ska försvinna av sig själv med tiden. Då ligger sorgen bara kvar och skvalpar.

”Sorg är en del av livet, och vi behöver lära oss att hantera den när vi drabbas”, säger Eva Wöst Tungström. Bild: Katarina Berg
”Sorg är en del av livet, och vi behöver lära oss att hantera den när vi drabbas”, säger Eva Wöst Tungström. Bild: Katarina Berg

Sorg kan vara så mycket

Själva begreppet sorg omfattar så mycket mer än bara dödsfall, påminner Eva.

– Att känna sorg när någon man hyst känslor för, som en partner, ett barn, en god vän eller annan nära anhörig, går bort är kanske inte så svårt att förstå. Att känna sorg vid en skilsmässa eller när man tappat kontakten med en vän är kanske inte heller så svårt att förstå, men har du tänkt på att man faktiskt också kan känna sorg när man har en obearbetad konflikt med någon, när ens barn har flyttat hemifrån, åkt ut på en långresa, när ett husdjur dött eller till och med när man ska gifta sig?

Symtomen liknar stress

Hennes erfarenhet är att människor kan gå år ut och år in och bära på sorger och till följd av det få andra symtom utan att veta vad det egentligen beror på.

– Symtomen vid sorg liknar ofta de vi upplever vid stress. Det kan vara sömnstörningar, problem med luftrören (svårt att andas), nedstämdhet, håglöshet, oro, aggressivitet, ja listan kan göras lång.

”Kom ihåg att det alltid finns människor som har gått igenom samma sak eller något ännu värre, att det finns människor som förstår och att vi måste hjälpa varandra”, säger Eva Wöst Tungström. Bild: Katarina Berg
”Kom ihåg att det alltid finns människor som har gått igenom samma sak eller något ännu värre, att det finns människor som förstår och att vi måste hjälpa varandra”, säger Eva Wöst Tungström. Bild: Katarina Berg

Ta kontroll över känslorna

Att börja bearbeta sina sorger är ett effektivt sätt att råda bot på detta, menar Eva.

– Vad som händer omkring oss är många gånger utom vår kontroll, men det vi kan lära oss är att hantera och ta kontroll över våra känslor. Många tänker kanske att man är sårbar och svag när man visar sina känslor, men jag menar att det är precis tvärtom. Man är stark som vågar visa sig sårbar, och det är bra att få ur sig ”det onda” som annars riskerar att bli lagrat i våra kroppar, säger Eva Wöst Tungström.

Eva Wöst Tungström

•Ålder: 53 år.

•Bor: Hålta.

•Familj: Man och två vuxna döttrar, ett barnbarn och systerbarn.

•Bakgrund: Utbildad skötare och stödpedagog. Utbildad officiant och certifierad sorgbearbetare.

•Gör: Driver sedan 2019 egna företaget Humaneva.

•Hämtar kraft: ”I skogen och naturen. Jag får också kraft av att hjälpa andra människor.”