En bit historia – med extra fyllning

Kexfabriken är med sina 130 år på nacken en central del i Kungälvs historia. En mängd fantastiska berättelser ryms i den podd som Orkla står bakom och som KP har fått möjlighet att sända.

ANNONS
|

Säg Göteborgs kex och många människor i det här landet kommer just nu att se den ringlande Baddare-kön framför sig. Men för oss som Kungälvsbor är Kexen så mycket mer. Kexfabriken är en del av många människors egen historia, liksom den är en del av Kungälvs historia.

Historien börjar 1887, då den svenska regeringen höjer skatten på importerade kex. Eftersom de många engelska köpmännen i Göteborg är glada i sina testunder och testunder kräver kex, ser affärsmannen Carl Leopold Berggren en marknad för att producera kex i Sverige.

Ett år senare beslutar han tillsammans med Jan W Pettersson och Knut Johnsson att starta Sveriges första kexfabrik. Ett möte hålls i Göteborg och det blir logiskt att fabriken ska heta Göteborgs Kexfabrik. Eftersom det inte är lätt att få billig industrimark i Göteborg beslutas på det efterföljande styrelsemötet att man ska köpa en tomt som Berggrens äger i Kungälv. Priset, 15 000 kronor, betalas med aktier i det nystartade bolaget.

ANNONS

LÄS MER:Grundarens släkting minns Kexfabrikens storhetstid

Historien om hur allt startade fick Kungälvs-Posten hjälp av Conny Andersson i Kungälvs hembygdsförening att nedteckna, ett par veckor efter att nyheten om att fabriken skulle stängas hade trillat ner som en bomb i Kungälv. Det var ett chockartat besked, främst för de anställda, men även för många andra.

De följande veckorna fick vi många telefonsamtal med samma budskap: Kungälvs-Posten måste se till att få göra ett reportage i ”Bombis” innan fabriken stänger. ”Bombis”, förklarades det för oss, var en källare under fabriken där all dokumentation från fabriken sparats. Gamla bilder, recept, lönelistor, skyltar – allt om Kexen, kort och gott.

Under åren som har gått sedan 2018 har vi gjort många och enträgna försök att få besöka ”Bombis”. Men Orkla har varit svårflörtade på den punkten och nu har allt material flyttats till Centrum för näringslivshistoria i Bromma för inventering och arkivering. Det hade varit omöjligt att få en överblick över den enorma mängden material där i källaren menar Orkla och det är säkert sant, men likväl hade det varit fantastiskt för oss på KP att få skildra ”Bombis” här på plats.

LÄS MER:De berättar kexfabrikens historia i poddserie

Inför 2022, kexfabrikens sista år i Kungälv, har Orkla själva gjort ett dokumentationsarbete, som kommer att utmynna både i en bok och i en podd. KP har fått möjlighet att sända podden, som är gjord av ett produktionsbolag i samarbete med Centrum för näringslivshistoria. Det är ett oortodoxt samarbete för oss, i och med att Orkla ligger bakom produktionen.

Men vi har bestämt oss för att göra ett undantag den här gången, det hade känts ogint gentemot er läsare att tacka nej till möjligheten att dela alla de här berättelserna från Kexens 130-åriga historia.

Så sätt på kaffet, första avsnittet publiceras på kungalvsposten.se på tisdag.

LÄS MER:Slutet närmar sig för Göteborgs Kex i Kungälv – snart bakas kexen i Riga

LÄS MER:Nu rustas personalen för livet efter kexfabriken

LÄS MER:Kexfabriken öppnar testbageri i Liljedal

ANNONS