Blomium säljer både gammalt och nytt.
Blomium säljer både gammalt och nytt. Bild: Frida Ekborg

Elinor på Blomium tipsar om hur du fyndar på loppis

Se möjligheter, ha en idé om vad du vill ha och gå motsols. Det finns många tips för dig som vill lära dig att fynda på loppis eller secondhand. En som har koll är loppisentusiasten Elinor Josephson, som driver second hand-butiken Blomium på Utmarksvägen.

ANNONS

Hon kallar sin egen butik, som öppnade i maj 2019, för en ”både och-butik”. Hon är florist, säljer blommor och trädgårdsdekorationer, konst och svenskproducerade filtar men också utvalda retro-ting och antikviteter.

– Jag har inget koncept som jag måste stå för. Jag gör lite som jag vill. Jag hade nog aldrig kunnat öppna en inredningsbutik som säljer bara helt nya saker, säger Elinor Josephson.

Varje sak är noga utvald. Blomium säljer inga ”loppisfynd á la fem kronor”, det är mer klassiska saker. Form, funktion och design är väldigt viktigt.

– Jag tycker om fina saker, att titta på dem och hur de formgivits. Jag går mycket på loppis och där kan man se mycket nytt. Folk köper så mycket att man bara tröttnar med en gång. Det är synd, det är ändå någon som kanske ägnat år åt att forma den perfekta koppen eller den perfekta stolen. Det som redan är gjort kan väl därför få en chans till?

ANNONS

Attityden till andrahandsvaror från loppis och secondhand har ändrats de senaste 5-10 åren, menar Elinor. Det är trendigt, klimatsmart och miljömedvetet, och ”skämsstämpeln” är på väg bort.

– Det är helt okej att köpa en sak på loppis för att ge bort. Jag har gjort det till vissa av mina vänner som jag vet delar mitt intresse. Den ”skämsstämpeln” som andrahand och loppis har haft för en del människor, den känner jag har förändrats.

Vad folk vill ha varierar ständigt. Men olika typer av porslin och serviser är alltid populärt. Vissa köper av den enkla anledningen att det är snyggt, andra har lite djupare anledningar.

– En kategori är de som känner igen och minns saker. En del minns med fasa att ”en sån här hade vi hemma hos mormor” och en del är ledsna för det som inte togs till vara på. Och en del tycker om kuriosasaker, berättar Elinor.

Det brukar bli långa samtal med den typen av kunder, de som berättar och minns. Även Elinor har mycket att berätta om sakerna hon säljer.

– Eftersom jag samlat på mig så mycket kunskap genom åren så kan jag ofta berätta lite om sakerna jag säljer: vad det är, när den användes och vad den användes till. Så man får någonting mer av mig än bara en kopp.

Hon skulle aldrig kunna driva en butik med bara nya inredningsprylar, menar Elinor Josephson. Hennes grej är att blanda allt hon tycker om.
Hon skulle aldrig kunna driva en butik med bara nya inredningsprylar, menar Elinor Josephson. Hennes grej är att blanda allt hon tycker om. Bild: Frida Ekborg

Elinor är nämligen en inbiten loppisfantast. Hon har gått på loppisar sedan tonåren, prenumererar på retromagasin och följer olika Instagramkonton som lägger upp bilder på olika loppisfynd.

Hon delar upp loppis- och secondhandbesökarna i två olika kategorier: de som går på loppis för att fynda, sälja vidare och göra sig en förtjänst, och de som fyndar till sig själva.

– Ska man bara köpa till sig själv ska man ha en idé om vad man vill ha, vad man behöver. Annars är risken att man kommer hem med massa saker som var billiga, men som faktiskt bara tar plats. Det är också viktigt att man känner på saker och tittar så att det är helt, det är faktiskt inte alla loppisar som säljer hela saker.

Att vara där tidigt är också ett bra tips. Och att gå flera varv i butiken, men också att byta varv.

– När man vänder och går åt andra hållet så ser man oftast fler saker och har hunnit tänka lite på vad man vill ha.

Vill man köpa för att sälja vidare så krävs det lite mer förkunskap. Elinor tipsar om att regelbundet gå in på exempelvis Tradera för att se var som säljs och för vilka priser.

Men bara för att något säljs dyrt ena dagen är det ingen garanti för att det gör det nästa dag.

– Jag minns att jag såg på Antikrundan och det var någon som fick frågan hur man ska tänka om man vill köpa morgondagens trendiga antikvitet. Personen fick till svar att det är helt omöjligt att veta vad som är nästa samlarobjekt. Det kan finnas saker som man betalt jättemycket för och helt plötsligt så finns det ingen marknad för det. Därför ska man köpa saker man själv tycker om för då har åtminstone en person varit glad för den, säger Elinor.

Glas och porslin är populärt.
Glas och porslin är populärt. Bild: Frida Ekborg
ANNONS