Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Driftiga pensionärer fixade ny boulebana

Det krävdes både engagemang och en rejäl portion envishet, men nu har hyresgästföreningen på Kvarnkullen nått sitt mål - en ny boulebana som invigdes i veckan.

När flera aktörer går ihop och agerar tillsammans brukar det hända grejer. Ett exempel på det är den nya boulebanan på Kvarnkullen där områdets hyresgäster, och andra, nu kan spela boule på en riktig bana.

– Det känns jätteroligt att det är klart äntligen är klart.Vi har lagt ner mycket tid och kraft för att få till den här banan med hjälp av Förbo som har byggt den, och kommunen som äger marken, säger Anita Aldhammar, hyresgäst på Kvarnkullen och aktiv i områdets hyresgästförening.

Hon har varit med i planeringen från start och berättar att när föreningen skickade ut en enkät till trygghetsboendets 51 lägenheter svarade 48 att de gärna ville ha en boulebana utanför husen.

Sedan dess har det gått några år men i torsdags var det äntligen dags för invigning och uppslutningen från 70-plussarna i området var i det närmaste total.

– Jag har spelat boule i många år, men innan jag flyttade hit för tre månader sedan gav jag bort mina klot till mina gamla grannar. Det var ju lite synd, men det ordnar sig nog, säger Eva Axelsson som ser fram emot att ta upp spelet igen i höst.

Flaggor och tal

Den nya banan var för dagen prydd med blågult band och flaggor och kommunfullmäktiges ordförande Thomas Alpner (M) höll tal. Tarik Viteskic, Förbos områdeschef klippte bandet och hyresgästföreningen bjöd på lättöl och bubbelvatten med tilltugg.

Thomas Alpner berättade om boulespelets historia och hyllade pensionärernas initiativ i sitt invigningstal. Han konstaterade att han nog skulle klara uppdraget att ingiva banan med att kasta första klotet, trots ryggskottet ha råkat dra på sig.

– Boule är en sport där i stort sett alla kan vara med, även den som inte kan röra sig så bra. Detta är ett tecken på att om några människor tillsammans stöter på lite, eller mycket, så kan man förändra saker, sade Thomas Alpner och syftade på hyresgästernas envisa uppvaktning av Kungälvs kommun och Förbo som nu givit resultat.

Alla får spela

Lite vid sidan av firandet stod Ulla och Mille Mårtensson och tittade på invigningen. De tar en daglig promenadrunda från hemmet i nya Kongahällaområdet oh går förbi bland annat Kvarnkullen. Den här dagen hamnade de mitt i invigningen.

– Eftersom vi går förbi varje dag har vi kunnat följa arbetet med banan och hur den tagit form. Vi bor inte i just det här området men det skulle vara roligt att komma hit och spela ibland. Det kommer vi nog att göra, vi har fina blanka klot som ligger hemma och väntar, dem får vi ta med oss en dag.

Även Tarik Viteskic var nöjd med att den nya banan som en viktig mötesplats för alla som vill spela boule och glad över samarbetet med hyresgästerna. Så fort han klippt bandet började spelet och många stod redo med boulekloten i väntan på sin tur.

– Ni är den bästa hyresgästföreningen vi har i Kungälv och det är jättekul att vi fick till ett samarbete som blev så här bra. Hoppas nu att ni och andra som vill komma hit och spela får mycket glädje av banan, avslutade Tarik Viteskic.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.