Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Peter Engstrom
Bild: Peter Engstrom

Karin Henriksson: Det har hänt grejer med KP under våren

Är du team papperstidning eller nyhetsapp? Eller blandar du friskt. Det spelar inte så stor roll HUR du läser våra nyheter – det viktigaste är ATT du gör det.
Detta är en krönika. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Papperstidningen på dass. Paddan till 11-kaffet. Mobilen på bussen på väg till jobbet. Eller webbsajten på jobbet när zoom-mötet börjar bli långrandigt.

När vi bara hade papperstidning att tillgå kunde man dela in människor i två typer, de som började framifrån och läste allt kronologiskt och de som läste bakifrån med tv-programmet och serierna först. Nu finns det så många fler sätt att läsa tidningen. Många av oss kallar det inte ens att ”läsa tidningen” längre, vi ”tar del av nyheter” och vi gör det under en större del av dagen och på fler olika plattformar.

Själv är jag en typisk blandmissbrukare. Jag läser nyheter i mobilens appar med jämna mellanrum under dygnets alla vakna timmar, och kollar in pushnotiser ännu fler gånger. På jobbet läser jag nyheter via datorns webbläsare och till helgfrukostarna läser jag papperstidning. Varje form av läsning fyller sin funktion och jag vill inte byta bort någon av dem. Jag skulle dock vilja komplettera med en padda också, till vardagens snabba frukostar.

För oss på Kungälvs-Posten spelar det inte så stor roll HUR du läser vår journalistik – huvudsaken är ATT du läser. (Så länge du inte håvar upp mobilen medan du cyklar eller kör bil, för att en spännande pushnotis plingar till). Men vi vill att du ska känna till vilka olika varianter vi erbjuder så att du kan hitta den form som passar dig bäst.

Det har hänt en hel del med våra produkter den här våren så låt mig därför ge dig en snabbrepetition. I början av året fick vår papperstidning en välbehövlig uppfräschning och två månader sedan lanserade vi en helt ny webbsajt och nyhetsapp. Och förra veckan blev treenigheten till sist komplett när vår nya och förbättrade e-tidningsapp blev klar att ladda ner.

Jag ska erkänna att jag dömde ut e-tidningen för några år sedan, som en tråkig hybrid av papperstidning och webb. Men e-tidningen som form har både överlevt, moderniserats och ökat i popularitet. När våra syskontidningar i syd, Kungsbacka-Posten och Mölndals-Posten, nu ökar från en till tre utgivningar i veckan så sker det med två e-tidningar i veckan och när Partille tidning nylanseras till hösten så görs det helt digitalt, med tre e-tidningar i veckan.

Så har en tidning aldrig startats förut och det ska bli väldigt spännande att följa hur den satsningen tas emot av Partilleborna.

E-tidningens försvarare tycker inte att den är en tråkig hybrid utan att den har det bästa av två världar – paketeringen av nyheter utifrån redaktionens nyhetsvärdering (det viktigaste först) samt tillgång till annonser och allt material som en papperstidning innehåller – i en digital form som går att ta del av överallt, när du vill.

Jag måste nog skaffa mig en padda ändå.