Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De delar gärna med sig av sitt drömhus

Efter många år och mycket arbete bor Lotta och Jens Karlsson i sitt drömhus. Den gamla tjänarbostaden har fått nytt liv och de är mer än glada att visa upp.
– En gång kom det en hel busslast med folk som ville kolla, säger Lotta.

Efter mer än tio år har familjen Karlsson byggt upp ett litet paradis i den gamla tjänstebostaden vid Marieberg. Huset byggdes 1792 som en del av Marieberg säteri och är den enda kvarvarande byggnaden från 1700-talet.

Det har varit mycket hårt arbete i många år för nå hit och då är det ändå inte färdigt. Det nuvarande projektet är installationen av ett extra badrum med lerklinade väggar.

Lotta berättar att huset i sig inte är k-märkt men att familjen ändå vill ta hand om de gamla delarna av huset. Lerkliningen som de nu använder i badrummen är ett arbetssätt som har lång historia och som mer liknar vad som kan ha använts när huset byggdes.

– Det är ett gammalt hus och det andas, så är det viktigt att vi använder material som låter det fortsätta göra det. Sådana här gamla husen dör annars. Det blir stillastående och så ruttnar det bara bort, säger Jens.

Väggen i det nya badrummet har fått ett första lager av lerklining. Den har hackats med en kratta för att ge fäste till det sista finare lagret.
Väggen i det nya badrummet har fått ett första lager av lerklining. Den har hackats med en kratta för att ge fäste till det sista finare lagret.

Familjen har fått hjälp från flera håll för att lära sig mer om att ta hand om ett gammalt hus och hantverkaren Stefan Westerberg har blivit lite av en mentor.

– Utan honom vet jag inte vad vi hade gjort, säger Lotta.

De har även låtit historien leva kvar genom att behålla husets gamla bakugn, som ovanligt nog får dela rum med badkar och dusch. De har nämligen gjort om husets gamla bakstuga till badrum och med en fullt fungerade bakugn kan de nästan baka bröd från badet.

I det stora badrummet hittar man en ännu fungerande bakugn från när huset byggdes.
I det stora badrummet hittar man en ännu fungerande bakugn från när huset byggdes.

Att de skulle bli förvaltare av en bit lokalhistoria var inget som var väntat. Ingen i familjen är egentligen särskilt intresserad av historia. Men de säger att det är lättare att bli engagerad när de bor mitt i något så historiskt. Nu kan både Jens och Lotta prata länge och med mycket kärlek om sitt hus och hela traktens historia.

– När man kommer över ett sånt här hus med all den här historien då vill man ju förvalta historien också, inte bara själva byggnaden, säger Jens.

All den historien gör även att ordet spridits till andra som är historieintresserade. De har flera gånger fått visa upp det 200 år gamla huset för olika grupper.

– Det är klart att det är kul när folk tycker om huset. Vi har haft två eller tre visningar där folk bett om att få se huset, säger Jens.

– En gång kom det en hel busslast med folk, säger Lotta.

Att det blev just Marieberg för familjen Karlsson var både en slump och väldigt tursamt. Efter att familjen bott tio år i Karibien upptäckte Lotta gården av en slump när hon körde i området och blev omedelbart kär. En vacker dag dök det upp en till salu-skylt.

– Jag körde hem så fort att bilen nästan gick sönder när jag for över alla gupp på vägen här. Jag var så himla glad, säger Lotta.

Efter det följde en utdragen försäljning där det stod mellan familjen Karlsson och ett par från Storbritannien. Efter många vändor fram och tillbaka hade Lotta och Jens gett upp på alltihop. Men plötsligt ringade mäklaren, och huset var deras. När Lotta berättar om det får hon gråt i halsen och det är uppenbart hur mycket känslor som finns knutna i huset.

Bildspel

Tiden har rullat på sedan de flyttade hit med tre små barn. Nu är alla barnen mer eller mindre utflyttade och Lotta och Jens säger att det börjar bli lite väl mycket plats för bara dem. Det är inte frågan om att flytta, istället funderar de på att hyra ut delar av undervåningen som bed and breakfast. Bland annat det då färdiga, lerklinade badrummet.

– Vi tycker att det är så kul att dela med oss av det här fantastiska huset, säger Lotta.

Bildspel

  • Huset byggdes 1792 som en del av ett Säteri. Huvudbyggnaden brann ner 1885 och bara tjänstebostaden står kvar.
  • Familjen Karlsson flyttade in 2009

Får vi titta in?

Nu söker vi på Kungälvs-Posten fler inspirerande hem att besöka i sommar. Du kanske bor i en kvarn, båt, husvagn eller gammal skola? Din bostad kanske ligger på ett udda ställe eller så har du en inredning som överraskar bakom en vanlig radhusfasad. Skriv ett mejl till oss på [email protected] och tipsa om dig själv eller en bostad du är nyfiken på att titta in i. Vi ses!

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.