Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

De boende har blivit som en storfamilj under coronan

Under pandemin har de boende på trygghetsboendet på Solhultsgatan ordnat gympa, bingo och fika i egen regi.
– Vi har blivit som en storfamilj här inne, säger Sonja Dahlberg, en av de boende.

Trygghetsboendet på Solhultsgatan på Komarken har 35 lägenheter, som man får söka till om man är över 70 år. I hyran ingår en värdinna som har olika aktiviteter med de boende, som gympa, kunskapsfrågor, mat och bingo. Det brukar även underhållning en gång i månaden. Bland annat har pianisten David Carbe varit på besök, liksom sånggruppen Matroserna.

Under coronasommaren 2020 gick det bra att ha samlingarna utomhus, men i höstas fick man ta paus, då värdinnan inte kunde fortsätta leda aktiviteterna inomhus på grund av smittrisken. Men de boende drog snart igång verksamheten själva istället.

LÄS MER: Hoppas på roligt studentfirande trots restriktioner

– Vi kom på att vi själva kunde hålla i det. Så vi har ordnat gympa, bingo och fika själva. På nyår hade vi en trerätters middag. Vi tänkte först beställa mat, men det blev att vi själva lagade maten. Vår värdinna handlar allt vi behöver, men hon får inte vara med här, säger Sonja Dahlberg.

Bland de boende finns det stora talanger inom matlagning, gymping, bingoutropning och annat fixande. Dessutom är samlingslokalen i huset så stor att man kan vara 19 personer där inne samtidigt och ändå hålla säkert avstånd.

Ingen i huset har haft covid 19 och man har inte tagit emot besök på hela tiden. Nu har alla de boende fått i alla fall en dos vaccin. I och med isoleringen och samarbetet kring aktiviteterna har man svetsats ihop mer och mer.

– Vi har utvecklat en riktig kamratgemenskap i och med att vi har haft möjlighet att träffas och göra saker, säger Sonja Dahlberg.

LÄS MER: Fick nytt jobb dagen efter pensionen

I och med andra vågen av pandemin fick gruppen ha uppehåll i januari och februari, men från och med mars har man kunnat träffas och umgås igen.

När KP hälsar på på Solhultsgatan är sittgympa först på schemat, sedan fika med macka och kaffe innan det är dags för bingo.

Kristina Gunnarsson har lett gympan under hela pandemin.

– Vi brukar hålla på med gympan i en halvtimma. Sedan tar vi fika och kaffe efteråt och sedan bingo. Övningarna har jag hittat på paddan och kombinerat ihop. Så vi har detta varje tisdag. Är det fint väder så är vi ute, säger hon.

En av de som gillar att röra på sig då och då är hennes man Evert Gunnarsson.

– Det är inte fel att röra på sig. Att stelna till är det värsta som finns, säger han.

Efter fikat som följer på gympan är det dags för bingon. Brickor och markörer i olika färger delas ut, och ett dignande prisbord med choklad, shampo, tvål och annat rullas fram. Vinsterna är större till antalet än människorna i lokalen.

Det är den vana bingoutroparen Gull-Britt Nilsson som ropar ut de vinnande numren.

– Jag har den högsta rösten, säger hon.

Gull-Britt Nilsson tycker att samlingarna med de andra boende ger mycket.

LÄS MER: ”Vi gick ner i garaget med en miljon kronor i en kasse”

– Alla tänker på alla. Är det någon man inte har sett på ett tag så går man och frågar hur det är med den. Det är en fin gemenskap, säger hon.