Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lulle Ullander har bott i sin båt i 14 år.
Lulle Ullander har bott i sin båt i 14 år.

Båtliv året om: ”Jag har det oförskämt bra”

I över ett år har Lars ’Lulle’ Ullander väntat på att få påbörja sin segling runt jorden. Under tiden fortsätter han, som de senaste 14 åren, att att bo i sin båt, både sommar och vinter.

Sjöfarandet började tidigt. Redan som sjuåring gick Lars ’Lulle’ Ullander med i sjöscouterna hemma i Stockholm och han har tidigare seglat över Atlanten på större segelfartyg. Han säger att han finner lugnet först när han känner vågskvalp under sig. Därför tycker Lulle själv inte att det är så konstigt att helt och hållet bo i sin segelbåt. Han har bott ute på Marstrand i 20 år och de senaste 14 åren har han bott i sin 27 fot långa segelbåt.

Det hela började när hans dotter tog en paus från sina studier. Lulle hade en liten lägenhet på Marstrand och när dottern inte längre studerade flyttade hon ut dit. Det var lite väl trångt så hon fick ha lägenheten själv och han flyttade ner till båten. Sedan dess har han blivit kvar och trivs han lika bra i sommarsol som under vinterstormar.

Dessutom ville han förr eller senare segla iväg på långresa och då bo i båten ändå.

– Jag har drömt om att segla jorden runt sedan jag var en liten grabb. Och jag är ju bara en knegare så jag kände att om jag ska faktiskt ska segla så får jag ju leva billigt och då kan jag lika gärna flytta ner i båten, säger han.

Egentligen skulle Lulle Ullander vara iväg på sin stora seglats vid det här laget. Han sa upp sig från sina jobb på hemtjänsten och räddningstjänsten och var redo att ge sig av redan förra våren. Men pandemin käppar i hjulen. Istället fortsätter han ha båten i hamn i Marstrand och hjälper återigen till i hemtjänsten.

För de flesta är det en dramatisk förändring att segla jorden runt. För Lulles del har han haft 14 år att öva och bli bekväm med att inte kunna stå raklång i sitt vardagsrum. När man bor på 7 kvadratmeter gäller det att vara effektiv i sin inredning och att inte låta det bli stökigt.

– Att hålla ordning och inte lämna stök framme sitter nog i ryggraden efter att jag jobbade så många år i restaurangkök. Även i hemtjänsten så gäller det ju att hålla ordning på grejerna som jag har nog bara lärt mig det, säger han

Det gäller att maximera alla ytor i båten. Ett kök kan även vara kontor och allmän förvaring på en och samma gång.
Det gäller att maximera alla ytor i båten. Ett kök kan även vara kontor och allmän förvaring på en och samma gång.
Längst in i fören är sovrummen och två soffor i huvudrummet kan lätt bli extra sovplatser om Lulle trots trångboddheten har gäster på besök.
Längst in i fören är sovrummen och två soffor i huvudrummet kan lätt bli extra sovplatser om Lulle trots trångboddheten har gäster på besök.

Det gäller även att prioritera vad det är man faktiskt behöver ha hemma.

– Man blir ju väldigt medveten om det här med slit och släng och vad man egentligen behöver i livet. Här finns ju inte plats för så mycket saker och det blir att man lagar det man har så gott det går, säger Lulle

Den lilla ytan gör det även svårt att ha folk på besök, i alla fall om vädret hindrar en från att sitta utomhus. Men Lulle säger att han umgås så mycket med folk under arbetstid att det mest är skönt att kunna vara ensam när han kommer hem. Att klara av att vara ensam är så klart en fördel då det kommer bli långa perioder under hans seglats då han är helt själv på havet. Dessutom säger Lulle att båtfolk är väldigt sociala när de väl möts i hamn.

Vanligtvis är hans boendesituation inte något som Lulle skyltar med, men han berättar det om det kommer på tal. Han tycker själv inte att det är någon större grej att bo i sin båt men han säger att det är många reagerar när de får höra det.

– Det skiljer sig lite beroende på vem man snackar med. Är det en man brukar han säga att han också hade velat göra det. Han han vill få den friheten. Kvinnorna brukar vara lite tveksammare, säger Lulle.

Det är båtlivet som gäller för Lars ’Lulle’ Ullander, ingen fråga om saken. Även när jordenruntseglingen är klar är han säker på att han kommer bo kvar i den lilla kajutan.

– Jag har det oförskämt bra! Jag blir nog kvar här tills det bär ut mig med stövlarna först, säger han med ett skratt.

  • Båten är en Allegro 27 byggd 1978
  • Som alla båtar har hon ett namn; DreamCatcher

Får vi titta in?

Nu söker vi på Kungälvs-Posten fler inspirerande hem att besöka i sommar. Du kanske bor i en kvarn, båt, husvagn eller gammal skola? Din bostad kanske ligger på ett udda ställe eller så har du en inredning som överraskar bakom en vanlig radhusfasad. Skriv ett mejl till oss på [email protected] och tipsa om dig själv eller en bostad du är nyfiken på att titta in i. Vi ses!

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.