Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dags att omfamna filmåret 2022

Framför våra fötter har vi ett filmår som kan gå till historien. Under 2022 regnar det tätt med storfilmer som äntligen ska ut på biograferna världen över. Om allt vill sig väl, kommer ett och annat biorekord att slås. Likaså tappas streamingkriget upp ytterligare.

Att kliva in i ett nytt år kan var bitterljuvt, men gissningsvis är det inte fullt så många som har tudelade känslor till att lämna 2021 bakom sig. Filmvärlden har fått kämpa länge i motvind och äntligen verkar läget lätta – åtminstone om vi ser till de storslagna planer filmindustrin har i sikte.

Blockbusters likt aldrig förr

Under pandemin har många filmer fått skjutas upp på grund av inspelningsproblem eller stängda biografer, vilket har lett till att filmbolagen har fått bunkra upp sina premiär. Nu ser vi en ketchupeffekt som saknar motstycke – om premiärschemat hålls kommer 2022 bli ihågkommet som ett filmår olikt alla andra.

Film- och seriesajten Filmtopp.se har kartlagt årets stora biohändelser och konstaterar att över 20 stycken blockbusters har premiär under årets gång. Bland dem ser vi allt från storslagna superhjältefilmen till otippade uppföljare. Det finns också unika originaltitlar, som har potential att ta biopubliken med storm. På www.filmtopp.se hittar du allt från spännande nyheter till exklusiva intervjuer med några av filmvärldens största namn. Perfekt för den som vill hålla sig uppdaterad om vad som händer på den svenska och internationella marknaden i stort.

Streamingtjänsterna satsar stort

Det är inte bara biograferna som har bestäm sig för att gå all-in. I det rådande streamingkriget satsar allt fler aktörer på att bli ett med hemmen, något vi har sett ske i allt större utsträckning under pandemins gång. Nu har det gått så långt att flera filmstudios väljer att släppa sina filmer exklusivt hos utvalda streamingtjänster 45 dagar efter premiär. I USA kan streaming- och biopremiärerna till och med ske på samma dag.

Konceptet tycks vara effektivt för att locka nya prenumeranter, men för att hålla publiken hos sig tycks det vara TV-serier som gäller. Vad de små och stora streamingaktörerna har gemensamt, är att de producerar betydligt fler serier än filmer.

Även om TV-serier är hetare än någonsin, tycks det fortfarande vara mer prestigefyllt att producera film, särskilt nu när streamingtjänster får vara med och tävla i de stora galorna. Förra året hade Netflix 38 stycken Oscarsnomineringar, men vilka nya Netflix filmer som kommer att få chans att tävla under 2022 återstår dock att se. Tidigare var stjärnspäckade Killers of the Flower Moon en storfavorit, men sett till att filmen inte har kunnat ha premiär som förväntat, måste streamingjätten satsa på andra kandidater.

Då inleds festivalsäsongen

Under årets första halvår brukar merparten av filmvärldens stora galor och festivaler hållas, som sedan brukar fungera som en indikation på vad som kommer att ske på Oscarsgalan. Här i Skandinavien kickar säsongen först igång med filmfestivalen i Göteborg, som pågår 28/1-6/2. Dessförinnan har vi Sundance Film Festival 20/1-30/1 och sedan filmfestivalen i Berlin 10/2-20/2.

Vad exakt som kommer att ske under filmåret 2022 återstår att se, men att det blir ovanligt starkt kan vi redan nu vara säkra på.