I samband med att världsomfattande16 dagar mot våld mot kvinnor inleds tänder Zonta och Kungälvs kommun upp stadshuset för att synliggöra de mänskliga rättigheterna. Arkivbild
I samband med att världsomfattande16 dagar mot våld mot kvinnor inleds tänder Zonta och Kungälvs kommun upp stadshuset för att synliggöra de mänskliga rättigheterna. Arkivbild Bild: Johanna Wallin

Zonta uppmanar till krafttag mot våld på kvinnor och flickor

I samband med att världsomfattande16 dagar mot våld mot kvinnor inleds tänder Zonta och Kungälvs kommun upp stadshuset för att synliggöra de mänskliga rättigheterna.

ANNONS

Den 25 november inleds 16 dagar mot våld mot kvinnor, vilket uppmärksammas över hela världen. Zonta deltar genom kampanjen Zonta Says NO och i år tänder vi upp Stadshuset tillsammans med Kungälvs Kommun för att synliggöra de mänskliga rättigheterna!

Vi vill även lyfta fram det våld som sker digitalt eller där kontakten mellan brottsoffer och förövare inleds digitalt.

Digitalt våld kan ta sig många uttryck. Särskilt oroande är när flickor och unga kvinnor kontaktas via sociala medier och luras eller tvingas in i prostitution eller utsätts för andra typer av sexuella övergrepp. Med hjälp av appar som Snapchat kan förövare ta sig ända in i barns hem. De ger löften om belöningar eller hot och förmår barnen att skicka nakenbilder och filmer på sig själva. Enligt Internetstiftelsen har 38 procent av flickor i åldern 12–19 år under året utsatts för oönskade kontaktförsök på internet. I åldersgruppen uppgav 21 procent av flickorna att de fått obehagliga eller stötande bilder skickade till sig av okända personer.

En annan typ av digitala tjänster är så kallade Sugar Dating-sidor, som bidrar till möjligheter för sexuellt utnyttjande av minderåriga. På dessa sidor förmedlas kontakter mellan äldre män och yngre kvinnor för sexuella relationer mot någon form av ersättning. Enligt en granskning som P4-programmet Kaliber gjort kan minderåriga lägga upp profiler och söka kontakt på sajten Sugardaters utan att någon kontroll görs av deras ålder.

Samhället måste ta större ansvar för att motverka och lagföra brott som begås mot flickor och kvinnor via digitala hjälpmedel.

Vi uppmanar även regeringen att utreda hur digitalt våld mot flickor och unga kvinnor kan förebyggas och lagföras.

Kungälvs Zontaklubb

LÄS MER:Rätten att älska den man vill är fortfarande inte självskriven

LÄS MER:Vad är det värt att ett barn kan andas?

ANNONS