Vindkraften ska vara ett komplement till stabil el

Kristdemokraterna vill säkra de planerbara energikällorna och se till att vi har en trygg elförsörjning för alla. Det skriver Gun-Marie Daun, oppositionsråd (KD):

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Replik på insändaren ”Den gröna industrin behöver grön energi” (12/4):

Svensk energiförsörjning måste vara förutsägbar för att kunna leverera den stora mängd el som krävs om vi ska klara en omställning till ett mer hållbart samhälle. Vindkraft är till sin natur inte förutsägbar. Det blåser ibland. Ibland inte. El, däremot, måste vi ha tillgång till precis hela tiden. Därför kan vindkraft enbart aldrig bli en storskalig lösning för en ekologiskt hållbar energiförsörjning. Kristdemokraterna vill säkra de planerbara energikällorna och se till att vi har en trygg elförsörjning för alla.

Så, ja – KD delar inte vanföreställningen att storskalig utbyggnad av vindkraft ska rädda oss från klimatkrisen eller avhjälpa EU:s högsta elpriser på vintern. I synnerhet är vi emot förslaget att anlägga en stor park med 50 vindsnurror ute vid Kungälvs kust. Djurlivet i och kring vattnet skulle påverkas. Kulturliv och näringsliv i och vid kusten skulle också sannolikt påverkas till det sämre.

Kristdemokraterna är redo att lösa framtidens energibehov med olika kraftslag, där kärn- och vattenkraft garanterar stabil el. Vi har inget emot att sol-, vind- och vågkraft finns som komplement. Men vi ska genast ta bort subventioner, snedbeskattningar, forskningsförbud och nyetableringshindrande miljöregler som gör att oförutsägbar elproduktion konkurrerar ut stabil elförsörjning på grund av ojämlika villkor.

Gun-Marie Daun KD

Oppositionsråd

LÄS MER:Den gröna industrin behöver grön energi

ANNONS