De som arbetar i vården har sekretesslagen att förhålla sig till som anställda, skriver signaturen Vårdanställd i kommunen.
De som arbetar i vården har sekretesslagen att förhålla sig till som anställda, skriver signaturen Vårdanställd i kommunen. Bild: Mats H Ljungqvist

Vi vårdanställda måste följa sekretesslagen

Svar på insändaren ”Många LO-medlemmar stödjer Tidöpartierna”.

ANNONS
|

Du hänvisar till att det i Tidöavtalet står att, jag citerar "kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd".

Jag tror inte du har insikt i hur vår vardag ser ut för oss om arbetar i välfärdsyrkena. För dem av oss som arbetar i vården så har vi sekretesslagen att förhålla oss till som anställda. Det vill säga att jag får inte lämna upplysningar mm om vårdtagare/patient för då bryter jag mot lagen. Om jag bryter mot sekretesslagen och dess bestämmelser som vårdanställd och lämnar ut sekretessbelagda uppgifter - muntligt, skriftligt eller på annat sätt döms jag för brott mot sekretesslagen. Straffet för detta är böter eller fängelse i högst ett år, det är alltså ett allvarligt brott då det finns fängelse i straffskalan.

ANNONS

Hur tänker du här? Vill du stå där och förklara för välfärdsarbetarna när de döms för brott mot sekretesslagen för att ditt parti drivit igenom en angiverilag som kolliderar med deras skyldigheter i sekretesslagen

Så här kan vi inte ha det i vårt Sverige!

Jag hoppas att min arbetsgivare Kungälvs kommun gör som fler kommuner och regioner runt om i landet gjort, fattar beslut om att de inte kommer tvinga oss anställda att ange någon.

Jag kommer inte ange!

Vårdanställd i kommunen

ANNONS