Jag kan inte rekommendera unga att börja jobba inom vården även om jag älskar mitt jobb, skriver signaturen Trött och ledsen undersköterska.
Jag kan inte rekommendera unga att börja jobba inom vården även om jag älskar mitt jobb, skriver signaturen Trött och ledsen undersköterska. Bild: JESSICA GOW / TT

Vi gör allt vi kan men orkar inte springa mera

I dagens läge kan jag inte rekommendera unga att börja jobba inom vården även om jag älskar mitt jobb. När ska vården och omsorgen på våra boenden bli en av de största prioriteringarna för de som bestämmer, skriver signaturen Trött och ledsen undersköterska.

ANNONS

Nu är den härliga sommaren här där många väntar på sin semester, men den tillför också ett hårt jobb för dem som är kvar på våra boenden när kollegorna går i omgångar på semester. De som ska ta hand om våra gamla och sjuka jobba med dålig bemanningar och mycket stress man kanske inte ens orkar fram till sin egen semester men man kämpar på för att inte lämna sina kollegor i ännu mera stress. I alla år har chefer vetat att detta är en tuff period för alla oss som jobbar på golvet, men då budgeten styr våra enheter och ska hållas till varje pris så är det vi på golvet som försöker att släcka alla bränder som uppstår dagarna i ända.

ANNONS

Vi ska vara allt från vaktmästare ,lösa medicinutdelningar, trösta dem som gråter, ta de sista farvälen, lära upp våra nya kollegor som kanske aldrig har jobbat inom vården, ta hand om oroliga anhöriga som bara vill sin mamma eller pappa det bästa. Vi ska ta hand om fru eller make som inte mår bra när de ser sin partner sedan många år tyna bort i sina sjukdomar. Vi ska ha alla aktiviteter, städa, servera mat och dryck se till att våra boende har ett meningsfullt liv, rapportera fel och brister, stötta varandra efter långa pass och försöka att samtidigt stå på våra egna ben.Vi springer och springer till slut faller korthuset över oss och vi orkar inte mera. Våra kroppar värker och vi är många som lider av utbrändhet. På något konstigt sätt älskar vi vårat jobb men vi får inte alltid förutsättningarna att utföra det på ett sätt som känns tillfredsställande.

När ska vården och omsorgen på våra boenden bli en av de största prioriteringarna för de som bestämmer?

Börja lyssna på oss som går på golvet, vi kan inte allt men vi kan mycket tillsammans om vårat yrke och hur man skulle kunna göra det bättre.

I dagens läge kan inte jag som personal rekommendera unga att börja jobba inom vården även om jag älskar mitt jobb.

Man ger allt man kan för att våra äldre ska ha det bra och få njuta av sina sista år men orken tryter. Vi orkar inte springa mera.

Trött och ledsen undersköterska

LÄS MER:Kommunen – ingen attraktiv arbetsgivare

LÄS MER:Sök om din tjänst i äldreomsorgen - och få sämre villkor

ANNONS