Västra gatan i Kungälv.
Västra gatan i Kungälv.

Västra gatan ska fortsätta vara en självklar mötesplats

Vi vill att denna anrika och älskade del av Kungälv förblir en självklar plats att komma till för både Kungälvsbor och besökare utifrån. Det skriver Fastighetsägarna GFR och Kungälv Marstrand Näringsliv i ett debattinlägg om Västra gatans framtid.

ANNONS

Västra gatan är under omvandling – det har inte undgått någon. Grävmaskiner och byggkranar förebådar nya, fina kvarter, men under tiden har handlare tvingats att flytta, då tidigare flöden av besökare uteblivit. Alla ser vi fram emot en nygammal, renoverad, uppfräschad gata med nytt liv. Om några år kommer det att sjuda igen, men vad händer tills dess? Fastighetsägarna tillsammans med KMN, Kungälv-Marstrands Näringsliv, samlade näringsidkare och fastighetsägare till ett möte med stadens ledande politiker för ett samtal om saken.

Tillsammans konstaterade vi att Västra gatan är en unik plats och stor en tillgång för Kungälv. Så länge den delvis är en byggarbetsplats, så krävs det dock extra satsningar för att locka dit besökare. Glädjande nog uttalade våra ledande politiker att detta är en viktig fråga och kommunen bidrar nu med en tjänsteman för att arbeta med frågan ihop med oss. Redan i början av juni träffas vi för att starta arbetet.

ANNONS

Från vår sida kommer vi att föreslå en särskild plan för Västra gatan under ”byggtiden”, med alltifrån evenemang och kulturupplevelser till utsmyckning av gatan där kommun, fastighetsägare och näringsidkare satsar tillsammans. Vi vill att denna anrika och älskade del av Kungälv förblir en självklar plats att komma till för både Kungälvsbor och besökare utifrån. Så mycket historia finns samlad här! Kexfabrikens stolta rötter sedan 1880-talet, glasbruket, Nobelpristagarna Lise Meitner och Selma Lagerlöf som verkat här, närheten till Fontin och Bohus Fästning och inte minst det gamla Kongahälla. Mötet mellan det gamla och det nya är så spännande och det finns mycket att göra kring detta. Kungälv får ha lite tålamod innan allt som ska byggas och renoveras är färdigt, men mycket går att göra för att Västra gatan ska fortsätta att vara den självklara mötesplats den alltid har varit. Vi ser fram emot samarbetet med kommunen och vi kommer delta konstruktivt och målmedvetet. Alla som vill bidra till Västra gatans framtid är välkomna med idéer!

Linda Siverbo, Näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna GFR

Roger Boström, Ordförande KMN - Kungälv Marstrands Näringsliv

LÄS MER:Sommarevent på Västra gatan: “Vill hålla gatan levande”

LÄS MER:Så vill Kungälvsborna att Kexstaden ska se ut

ANNONS