Liberalerna Kungälv skulle gärna vilja att Västra parken utvigdas norrut och  göra det gamla Nytorget större – och skapa ett torg som kan upplevas som en sammanhållande mittpunkt i Kungälv. Arkivbild
Liberalerna Kungälv skulle gärna vilja att Västra parken utvigdas norrut och göra det gamla Nytorget större – och skapa ett torg som kan upplevas som en sammanhållande mittpunkt i Kungälv. Arkivbild Bild: Catrin Hansson

Trekungatorget – Kungälvs nya torg

Liberalerna Kungälv skulle gärna vilja att Västra parken utvigdas norrut och göra det gamla Nytorget större – och skapa ett torg som kan upplevas som en sammanhållande mittpunkt i Kungälv.

ANNONS

Kungälv har länge upplevts som en splittrad stad där inget ställe upplevts som den centrala platsen i Kungälv. Nu finns en sista möjlighet att skapa ett torg som kan upplevas som en sammanhållande mittpunkt i Kungälv.

I ett planprogram föreslår kommunen en förtätning av staden runt Nytorget och Uddevallagatan. Det gamla Nytorget flyttas, blir mindre och avgränsas av en byggnad på 6-8 våningar hög utefter Uddevallagatan som skapar solskugga på det som blir kvar av torget.

Istället kan man utvidga Västra parken norrut och göra det gamla Nytorget större.

Låt Västra parken och det nya Trekungatorget omgivet av typisk 1950/60-tals byggnation fint binda ihop gamla Västra gatan och nya Kongahällastaden.

Tänk på andra städer, större eller mindre än Kungälv, så finns det alltid ett torg som balanserar de centrala delarna. Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad osv

Det är inte husen som ger kvalité till staden utan det är vad som sker mellan husen. Komplettera utbudet av mindre specialaffärer, café, lunch och kvällsrestauranger som redan finns vid Nytorget i de nya husens bottenvåningar. Låt dem också disponera uteplatser på torget. Skapa förutsättningar för torghandel 1-2 ggr per vecka. Kanske också en del fasta försäljningsställen som idag. Utmärkt för ett växande antal lokalproducenter av frukt, grönsaker, livsmedel, hantverk etc.

Här kan vi samlas och gemensamt hylla våra vinnande lag och segrande idrottare. Här kan vi demonstrera och manifestera. Här kan den återkommande Kungälvs Marknad husera. Här kan vi förbereda scen och el för musik och underhållning. Här kan partierna möta väljarna i valtider. Här kan vi skapa en plats där vi förevigar de Kungälvsbor som på något sätt berikat staden inom idrott, politik, konst, teater, musik, film osv. Här kan vi ha ett ”Speaking Corner” där vem som helst får tala en eftermiddag/kväll eller flera. Och mycket mer!

Tänk en lummig trädallé utefter Uddevallagatan, och gröna oaser på torget där det finns möjligheter att sitta och bara vara. Bra för miljön och bra för människors hälsa att vara bland träd och växtlighet. Ett öppet och grönt område mitt i centrala Kungälv istället för en förtätning och ett mindre Nytorg med fler solskuggor.

Förändra planen innan den sista möjligheten blir igenbyggd!

Det nya Trekungatorget blir ett spännande signum för Kungälv!

Pierre Rehnlund, Liberalerna

Thomas Loong, Liberalerna

Kommunfullmäktige Ordförande Liberalerna

LÄS MER:Kommunens intresse om nöjdhet och kvalité lyser med sin frånvaro

LÄS MER:Alla barn och elever måste få det stöd de behöver

ANNONS