Ta steget ut och bli hela Kungälvs klimat och energibolag

Inser att vi har två väldigt olika bilder eller måltavlor av vad det nya fjärrvärmeverket kan bli. Det skriver Patrik Renström (Centerpartiet Kungälv) i en replik till Ola Thorsson, affärsområdeschef Värme på Kungälv energi.

ANNONS

Replik på insändaren ”Den nya anläggningen ger bäst resultat på 20 år” (16/8):

Tack för ett snabbt svar värmeverks chef Ola Thorsson. Inser att vi har två väldigt olika bilder eller måltavlor av vad det nya fjärrvärmeverket kan bli. Först måste jag bara berömma fjärrvärmen här i Kungälv. Klimatutsläppen är väldigt låga, totalt 500 ton CO2 per år. Alla husen som är anslutna släpper alltså tillsammans ut mindre klimatgaser än vad 200 bilar släpper ut.

Vår måltavla är de totala klimatutsläppen i geografiska Kungälv. Bränslemotorerna släpper ut 73% av klimatgaserna. I år har Kunälvsborna köpt ca 500 nya elbilar. Nästa år pekar det mot ytterligare 1000 nya elbilar. Det här ger en rejäl minskning av klimatutsläppen som vi inte kan missa. Kungälvs politiken har satt som mål att kommunen skall understödja den som vill göra rätt för sig i klimatarbetet.

Solceller + elbil + Kraftvärmeverk ger klimatutsläpps minskningar i rätt takt och ett stabilt lokalt elsystem. Centerpartiet har hela Kungälv som målbild för energi och klimatarbetet. Kungälvsmedborgarna har 25 000 bilar och om 10 000 av dessa är elbilar då behövs 20 000 kW el varje natt för att ladda dem och ett tiotal snabbladdare på 400 kW. Därför föreslog vi att ni tittar på en panna med högre temperatur, som kan driva en rejäl ångturbin, på 10-20 MW, ett riktigt kraftvärmeverk.

Det verkar som ni räknat på ett fjärrvärmeverk med lite elproduktion. Då blir 450 kW el ett rät val, för fjärrvärmen. 450 kW är motsvarar bara ett par snabbladdare. Vi hoppas att ni, innan beställning av nya pannan, räknar om en gång med hela energisystemet för Kungälv som målbild. Ta steget ut och bli hela Kungälvs klimat och energibolag.

Patrik Renström, Centerpartiet Kungälv

LÄS MER:Ökat tryck på Kungälv energi

LÄS MER:Utökad elevhälsa på varje skola är vårt vallöfte

ANNONS